Історія у контексті чехословацького коміксу: минуле і майбутнє

У Чернівцях відкрилась виставка, присвячена роботам чеських митців

Про головне

Альона Швадченко

3 липня в Літературному целанівському центрі відкрилась виставки чеських коміксів «Тим часом в іншому місті»

На заході були представлені роботи таких митців як Луція Ломова, Ян Фішер, Владімір Тучапський, Мікулаш Подпроцький, Мілослав Гавлічек, Томаш Кучеровський. Тематика коміксів різноманітна: це історії про друзів мишей, американського президента Трумена та Супермена, про дівчину, яка страждає від синдрому аспергера.  

«Ця виставка вказує на певний перелом, коли дещо змінилося і щось буде по-іншому. Вона показує історію розвитку чехословацького коміксу, тобто від сторіччя утворення Чехословаччини до сьогодення. Це перше століття розвитку коміксу. Історія в контексті цієї виставки не розташована в хронологічному порядку, тому що представляє зовсім різні жанри, різні стилі. Це означає, що чеський комікс завжди крокував уперед, і, зрозумівши минуле, ми зможемо розуміти і майбутнє, тобто те, яким воно буде далі».  

Юлія Пушкаренко, співорганізаторка виставки

Odoo CMS - велика картинка

На виставці були й роботи, присвячені війні. Антологія коміксу «Ми ще на війні» містить 13 розповідей про конфлікт особистості з тоталітарним режимом. А вся розповідь ґрунтується на записах автентичних свідчень протагоністів.

Odoo CMS - велика картинка

Окрім описів, безпосередньо розміщених під серією коміксів, відвідувачі могли дізнатися про історію цих робіт з друкованих видань англійською та українською мовами.

Фото Альони Швадченко

Схожі публікації