Чи буде у центрі Чернівців Urban Hub?

Пристрасті навколо приміщення на Степана Бандери, 1 зростають

Про головне

Аліна Лісненко

Громадський простір, бізнес хаб чи чергова аптека?

Приміщення за адресою вул. Степана Бандери, 1 має 200 квадратів. Це ласий шматок для підприємців. Втім наразі воно є комунальною власністю, передбачене для бізнес-інкубатора.

Два роки тому між міськрадою та фундацією CIT Forum з Норвегії та України було підписано меморандум з питань розвитку малого інноваційного підприємництва та створення сучасної інноваційної структури. Йшлося про створення  центру підтримки інновацій, тобто бізнес-інкубатор з умовною назвою І-HUB. Під такий інкубатор Чернівецька міськрада виділила приміщення на Степана Бандери, 1. 

За словами Сергія Куренного, начальника відділу інвестицій та міжнародних відносин, Чернівецький проект для норвезьких інвесторів став другорядним, оскільки за цей час подібні хаби відкривалися в інших містах.

Odoo CMS - велика картинка

«Приміщення на вулиці Степана Бандери, 1 планувалося передати Центру надання адміністративних послуг, але міськрада вирішила зберегти приміщення для центру підтримки інновацій».  

Сергій Куренной, начальник відділу інвестицій та міжнародних зв'язків

Останнім часом по Україні активно поширюється соціальне підприємництво. Звернення громадських активістів щодо створення у згаданому приміщенні  чогось особливого наштовхнуло міськраду на створення форми конкурсу по облаштуванню в місті простору Urban Hub у формі соціального підприємництва, каже Сергій Куренной.

Проблемним у цьому питанні є те, що в законодавчому полі соціальне підприємництво як таке ще не прописане.

«Що ж відносить до соціального підприємництва? По-перше, це бізнес, по-друге, бізнес має чітко визначені соціальні цілі. Прибуток цього підприємництва або реінвестується у розвиток або направляється на соціальні цілі, а також має демократичне управління».

Сергій Куренной, начальник відділу інвестицій та міжнародних зв'язків

Саме департамент економіки має у своєму розпорядженні приміщення на Степана Бандери, 1, яке протягом останнього року викликало велику увагу щодо розміщення там різних форм власності.

«Міськрада виступає за прозору передачу в оренду майна комунальної власності.  Однією із пропозицій стало те, щоби передати приміщення через конкурс на облаштування громадського простору. В березні спільно з відділом інвестицій та економічної діяльності було розроблено проект положення про такий конкурс. 14 квітня він буде розглядатися на засіданні виконавчого комітету, де будуть внесені певні зміни». 

Тетяна Шпак, заступник директора департаменту економіки

Odoo CMS - велика картинка

Конкурс ще не оголосили, а один із учасників вже представив свій варіант Urban Hub. Ним виявилась Чернівецька бізнес группа, яку очолює підприємець Дмитро Лукенчук.

«Побачивши на сайті міськради план по створенню хабу, ми подумали, а чому не ми. Чому Чернівці не заслуговують на громадський простір, в якому будуть реалізовані освітні заходи, де можуть вирувати нові ідеї, нові зв’язки. Це має бути громадський простір, де ми будемо об’єднуватися та обговорювати нові ідеї. Також фінансування громадських проектів. Принцип збирання коштів на проект – краудфандинг. Ми не очікуємо, що кошти повернуться до нас назад. Тобто кошти, які будуть надходити з цієї площадки, витрачатимуться на проведення заходів та проектів». 

Дмитро Лукенчук, підприємець

Запропонований проект має назву «Viribus Hub». Соціальний простір має на меті об’єднання 70 бізнесменів, які вкладатимуть рівну суму коштів на розвиток проекту.

«Наша аудиторія – це підприємці, громадські діячі, туристи та активна молодь». 

Дмитро Лукенчук, підприємець

Odoo CMS - велика картинка

Втім чи не стане «Viribus Hub» таким же збитковим бізнес хабом, як на вулиці Доброго?

Дмитро Лукенчук запевнив, що оренда приміщення не повинна складати ринкову ціну, оскільки це соціальний простір. Тоді хаб не буде збитковим.

Як стало відомо пізніше, презентацію проекту молоді бізнесмени влаштували тому, що депутати міської ради повинні розглядати пропозицію Андрія Брязкала щодо приватизації даного приміщення.

Отже, на разі є два варіанти майбутнього приміщення на Степана Бандери, 1: облаштування громадського простору або відкриття нового бізнесу. Якщо приміщення залишать у комунальній власності, тоді буде оголошено конкурс на облаштування там громадського простору у вигляді Urban Hub.

Схожі публікації