Що ви знаєте про законодавство у сфері українського кіно?

Державне агентство України з питань кіно відповіло на запит Weche

Явища

Ірина Капуш

Зміни в Бюджетному кодексі, надання державної субсидії для кінотеатрів і квота українського кіно на екрані – пояснення Закону України «Про державну підтримку кінематографії» від Держкіно

В аналітичному матеріалі «Як розвивається кіноіндустрія Буковини» ми з’ясували, хто створює кіно в Чернівцях, поспілкувавшись із двома чернівецькими режисерами: Сергієм Скобуном і Станіславом Пуздряком. Також розповіли про інші ініціативи, які доповнюють пазл кіногалузі регіону: це робота ГО «Буковинська кінокомісія», відкриття нового кінозалу, затяжний ремонт кінотеатру Миколайчука, показ арт-хаусних стрічок і кінофестивальна діяльність у місті та області загалом.

Ще один аспект, який ми розглянули – українське законодавство у сфері кіно, адже це загальне тло та тенденція, що пришвидшує чи, навпаки, гальмує розвиток галузі. Про норми закону далі і поговоримо.

У березні минулого року Верховна Рада прийняла закон «Про державну підтримку кінематографії». Він увів чимало нового, а перелік основних положень виглядав орієнтовно так: збільшення жанрового діапазону фільмів, які можуть претендувати на фінансування з держкоштів, розвиток кінопромоції, створення умов для співпраці із закордонними колегами та запровадження першої національної кінопремії.

Ми ж у запиті до Державного агентства України з питань кіно попросили розтлумачити маловідомі статті чи факти про цей Закон.

Повідомлялося, щоб усі норми ЗУ «Про державну підтримку кінематографії» стали чинними, необхідно внести певні правки до Бюджетного кодексу України. 

«Наразі зміни до проекту не внесені. Принагідно зазначаємо, що Держкіно в межах своїх повноважень надалі сприятиме вирішенню цього питання». 

прес-служба Державного агентства з питань кіно

Також у Держагентстві зазначили, що проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» Верховна Рада прийняла у першому читанні ще 29 березня 2016-го року. Рішення про друге читання цього документу нардепи прийняли через рік, у березні 2017-го.

Що саме має змінитись у Бюджетному кодексі?

Доповнення до кодексу мали б забезпечити стабільне фінансування українського кінематографу «шляхом закріплення захищених статей Державного бюджету», це зокрема дасть змогу «змінити підходи до держфінансування галузі та створити ефективні механізми залучення приватних коштів в індустрію».

Як відбуватиметься підтримка кінотеатрів в областях відповідно до прийнятого закону?

У Держкіно пояснюють, що ця норма прописана у 7 статті ЗУ «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Так суб’єктам кінематографії будуть відшкодовувати відсотки, сплачені ними за банківськими кредитами. Водночас відсотки повернуть лише у випадку, якщо кредит брали з такими цілями: 

  • будівництво та\або реконструкція будівель, споруд та інших об’єктів інфраструктури, які будуть задіяні у процесі виробництва фільмів;

  • будівництво та\або реконструкція та\або технічного переоснащення кінотеатрів, розташованих у населених пунктах з населенням до 250 тисяч мешканців.

Рішення про надання цієї субсидії прийматиме Рада з державної підтримки кінематографії. Наразі ж Держкіно погоджує проект відповідної постанови, яка чіткіше пропише всі нюанси. Наприклад, у які терміни суб’єкти мають подати заявки на повернення коштів, перелік необхідних документів для цього, критерії щодо претендентів тощо.

Яку частку українського кінопродукту мають показувати кінотеатри?

До 1 січня 2022 року ця частка становить не менше 15% загального щомісячного часу демонстрації фільмів, а після 1 січня 2022-го – не менше 30% часу. В «український кінопродукт» входять: національні фільми, стрічки, виготовлені суб’єктами кінематографії України і твори національної кінематографічної спадщини.

При цьому Держагентство зазначає, що недотримання такої квоти передбачає накладання штрафу на посадових осіб на суму від 60 до 90 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Якщо ж квота порушена ще раз, протягом року після застосування грошового стягнення, то розмір штрафу вже збільшується: від 90 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

У Законі «Про державну підтримку кінематографії в Україні» подбали і про покращення підготовки майбутніх спеціалістів галузі.

Зокрема, у документі вказано: «надання державної субсидії для фінансування фундаментальних та прикладних досліджень, а також освітньої діяльності у сфері кінематографії, у тому числі виробництва фільмів студентами, навчання в Україні та закордоном тощо». Втім Держкіно поки не знає як ця норма працюватиме на практиці.

«Поки ще не прийняті усі необхідні підзаконні акти, неможливо спрогнозувати, у якому вигляді працюватиме норма про надання державної субсидії». 

прес-служба Державного агентства з питань кіно

У плані роботи Держагентства на 2017 рік вказано, що установа надає допомогу в організації та проведенні всеукраїнського кінофестивалю «Іванова переберія». «Переберія» щорічно проводиться на Буковині у червні, присвячена творчості Івана Миколайчука. А оскільки в нашому аналітичному матеріалі ми вивчали і кінофестивальну діяльність в області, то запитали як саме Держкіно підтримує фестиваль.

«На проведення фестивалю у 2017 році було виділено 248 тисяч 500 гривень. До кошторису витрат увійшли: оренда технічного обладнання для тематичних відеопоказів, оренда приміщень для проведення заходів та відеопоказів, виготовлення поліграфічної продукції, (інформаційно-довідкових матеріалів про Миколайчука, афіш, банерів, матеріалів для фотовиставки) транспортні послуги та проживання учасників фестивалю. Держкіно підтримує всеукраїнський кінофестиваль «Іванова переберія» щорічно з 2012 року».

прес-служба Державного агентства з питань кіно

Якщо з кінофестивалем справи вже налагоджені, то щоб Закон «Про державну підтримку…» теж «запрацював» сповна необхідно ще багато зусиль і, очевидно, часу. Запровадження змін до Бюджетного кодексу, система підтримки кінотеатрів та навчання молодих спеціалістів – ті пріоритети, які забезпечать подальший розвиток українського кіно.

Схожі публікації