Про що мовчать дороги: частина друга

Аналітичний матеріал про стан доріг у Чернівцях

Явища

Галина Волощук

У першій частині нашого дослідження ми вже дізналися, яким чином рухаються кошти у дорожньому бюджеті, за що відповідають ці відомства, а також, як і хто ремонтує дороги у Чернівецькій області.

У другій частині аналітичного матеріалу ми розповідаємо про дороги Чернівців: скільки вулиць Департамент ЖКГ відремонтував у 2018 році, що ремонтуватимуть цього року та які підрядники виконують роботи. А ще поговоримо про перевірку. Перша – це та, яку проводить контрольно-випробувальна лабораторія, щоби знати чи компанія-виконавець «на совість» зробила асфальт і чи платити їй за виконану роботу. Друга – перевірка «зверху», суть якої – простежити чи раціонально Укравтодор використовує кошти. Її проводить Державна аудиторська служба України.

Що асфальтували в Чернівцях у 2018 році?

Якщо на обласні дороги кошти виділяють з «Митного експерименту» та з державної субвенції, то на дороги міста гроші фінансуються таким чином: 

Odoo CMS - велика картинка

Кошти на ремонт доріг Департамент ЖКГ отримує за програмою «Комфортне місто». Далі Департамент оголошує тендер та обирає підрядника, який буде виконувати ремонт доріг та видає йому аванс. Підрядників обирають за наявністю відповідної техніки та можливості виконати ремонт доріг вчасно та за меншу ціну. Підрядник отримує кошти за виконання робіт лише після того, як лабораторія проведе експертизу та визначить якість зробленої дороги. 

Також підрядник підписує угоду з Департаментом: якщо в гарантійний термін на дорогах виникнуть пошкодження, то підрядник за свої кошти має їх усунути.  

За 2018 рік на ремонт та утримання доріг, згідно програми «Комфортне місто», Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради було профінансовано на 124, 6 млн грн, з них на капітальний ремонт доріг виділили 65, 922 млн грн

Того ж року підрядні організації завершили капітальний ремонт 33 ділянок дорожнього покриття, та залучили до виконання ремонтно-будівельних робіт 25 підрядних організацій. Які саме вулиці відремонтували дивіться у відповіді Департаменту ЖКГ на наш запит.  

Ми перевірили виконання цих робіт та попросили прокоментувати результат директора Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Володимира Бешлея.

Odoo CMS - велика картинка

Асфальтування гравійної ділянки:

Вулиця Корсунська, підрядник – ТОВ «Будторгінвест», вартість робіт – 5 млн 100 тис. грн

Вулиця М. Огінського, (підрядник у відповіді на запит не вказаний), вартість робіт – 2 млн 490 тис. грн.

1-й Осінній провулок, підрядник – ТОВ «Сад-Гора», вартість робіт – 663 тис. 655 грн

«Дорога заасфальтована, але там немає водовідведення».

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради 

Капітальний ремонт:

Вулиця У. Кармелюка (від вул. Руданського до залізничного переїзду), підрядник – ТОВ «Євродор», вартість робіт – 1 млн 454 тис. грн

«Так, Кармелюка у дуже жахливому стані. Ми проводили ремонт тільки від переїзду до вулиці Руданського. Це не вся дорога зроблена».

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради 

Вулиця О. Щербанюка (від вул. Небесної сотні до вул. О. Щербанюка, 51), підрядник – ТОВ «Євродор», вартість робіт – 1 млн 460 тис. грн

Вулиця К. Дзержика (від вул. Луковецької до вул. Гетьмана), підрядник – ТОВ «Європроектшляхбуд», вартість робіт – 1 млн 460 тис. грн

«Ми там не робили капітальний ремонт дороги. Від того мосту до перехрестя, там чітко видно, де відремонтовано, а де ні». 

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради 

Також обіцяли виконати ремонт вулиці Білоруської (від вул. Лубенської до вул. Узбецької). Підрядник, який мав виконувати капітальний ремонт дороги вартістю 2 млн 750 тис. – ТОВ «ШБУ – 60». Втім капітальний ремонт вулиці Білоруської планують зробити у 2019 році через невідповідні погодні умови. 

«Ця ділянка ще не відремонтована, зараз погодні умови не дають їх продовжувати. Ми це не асфальтували. Працювали лише зі шматком дороги від Лубецької до Узбецького провулку біля кіоску. Тут тільки виставили бордюри і підготували до асфальтування». 

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

На 2019 рік з бюджету міста на ремонт доріг виділено 63 млн 974 тис. 882 гривні

18 березня будівельні роботи розпочали на об'єктах, на яких види робіт не залежать від погодних умов та не суперечать  вимогам чинних будівельних норм. Підготовчі роботи виконують на вул. Героїв Майдану та проспекті Незалежності, влаштувують тротуари на вул. Канівській, Білоруській та тротуари біля дитячої поліклініки на проспекті Незалежності. Роботи виконують ті підрядні організації, з якими було заключено угоди ще у 2018 році: ТОВ «Євродор», ТОВ «ПБС», ФОП Костриба та ТОВ «ЮМТ і Ко».

У 2019 році в першу чергу планують завершити роботи капітального ремонту на перехідних об’єктах:

  • просп. Незалежності;

  • вул. Героїв Майдану від вул. Щербанюка до просп. Незалежності;

  • вул. Переяслівська;

  • вул. Липковської;

  • вул. Січових Стрільців зі сторони вул. Руської (напливи);

  • вул. Білоусова від вул. О. Герцена до вул. С. Руданського;

  • вул. Буковинська від вул. Головної до вул. Є. Гребінки;

  • вул. Вашківська;

  • вул. Винниченка від вул. Миру до залізничного переїзду;

  • вул. Білоруської від вул. Лубенської до вул. Узбецької;

  • вул. П. Ткачука;

  • тротуари на вул. О. Кобилянської;

  • вул. Канеівська від вул. Сторожинецької до вул. О. Кошового;

  • вул. Сторожинецької від вул. Канівської до вул. Ковельської;

  • вул. Селятинська;

  • тротуари на вул. Білоруській в районі церкви та бібліотеки.

Ремонт проспекту Незалежності триває

Як підрядником вулиці обрали компанію «Євродор»?

Проспект Незалежності – одна з тих вулиць, де ремонт відчутний не лише через транспортний дискомфорт, але й тому, що місто віддало підряднику із дорожнього бюджету 80 млн гривень.

29 вересня 2018 року Департамент ЖКГ оголосив тендер на капітальний ремонт проспекту.

Учасниками тендеру стали дві компанії ТОВ «ПБС» та ТОВ «Компанія Євродор», які відповідно запропонували такі ціни:

  • ТОВ «ПБС» – 80 млн 852 тис. гривень;

  • ТОВ «Компанія Євродор» – 80 млн 802 тис. 536 гривень.

Переможцем Департамент обрав підрядника «Євродор», із дешевшою на 50 тисяч пропозицією.

У ТОВ «Компанія Євродор» засновником є Аслаян Артур Гемединович, колишній помічник народного депутата Гарегіна Арутюнова від Блоку Юлії Тимошенко (шосте скликання, 2007-2012 роки), а основним видом діяльності компанії за КВЕДом є «будівництво доріг та автострад».

Odoo CMS - велика картинка

Згідно з тендерною документацією, підрядник зобов’язаний до 1 липня 2019 року завершити ремонт обох напрямків проспекту. Одна частина вже готова, а другу наразі ремонтують. Також у тендерній документації до дрібниць прописано чимало аспектів, починаючи від типу закупівлі і завершуючи технічним завданням до різних етапів роботи – усього 43 сторінки.

Водночас «Євродор» у Чернівцях та області працює дуже активно. 16 виграних тендерів від Служби автомобільних доріг, 8 – від Департаменту ЖКГ, ще 4 від чернівецького аеропорту і 2 – від митниці.

Odoo CMS - велика картинка

Чому «Євродор» часто виграє тендери по ремонту доріг у місті? Запитуємо у Володимира Бешлея.

«На тендері по проспекту було дві пропозиції: одна від франківської компанії, інша – миколаївської (йдеться про «Євродор», – авт.). Умовно миколаївська. Тому що вся база «Євродору»: обладнання, техніка, два асфальтні заводи – знаходяться у Чернівцях на вулиці Миколаївській. Це компанія, яка дійсно має досвід, якій ми довіряємо, одна з найкращих у місті».

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради

Капітальний ремонт проспекту розпочали у листопаді 2018 року. Рух однією частиною перекрили та розрили верхній шар дороги. Ремонт дороги зупинили через негоду, адже випав сніг. Потім на певний період вулиця встигнула перетворитись на пішохідну. То чому ж її почали ремонтувати перед зимою? 

«Ми планували до 15 листопада відкрити рух, але, на жаль, погода нам не дала виконувати роботи і вони припинилися. Як тільки стало тепло, ми почали виконувати роботи. Ми показали, що можна зробити якісно і швидко. Вже того дискомфорту немає. Ми починали роботу восени, бо хотіли якнайшвидше забезпечити комфортний проїзд чернівчанам».

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради

 
 

За словами директора департаменту ЖКГ, головна причина того, що ремонт вулиці зупинили – це сувора зима. Цього року зміна погоди виявилася надто швидкою, адже в попередні роки могли асфальтувати ще у грудні.

«Якби температура становила +5°C, то роботи можна було би виконувати. А через те, що випав сніг, ми все зупинили і чекали сприятливої погоди. Ця погода могла бути і в грудні, і в січні. Але не вийшло. Активізували роботи аж у кінці лютого».

Володимир Бешлей, директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради

Зимою, у період поганої погоди, провели тимчасовий ремонт, ліквідацію ям. Ремонт виявився і справді тимчасовим. Адже через 5 днів ями знову з’явилися на дорогах.

«Ліквідацію ям ми провели на вулицях Хотинській, Щербанюка, Сторожинецькій, Рівенській. Але це тимчасовий ремонт. Ліквідація ям проводиться таким чином: спочатку вітродуйкою вичищаємо яму від води, потім засипаємо асфальтним боєм, і пресуємо катком». 

Едуард Дущак, керівник комунального підприємства МіськШЕП

Ліквідація ям на вулиці У. Кармелюка

Керівник комунального підприємства «МіськШЕП» пояснює, що вони не мають можливості вирішувати, де робити ямковий ремонт, а де ліквідацію ям. Адже для того, аби розпочати ремонтні роботи, потрібно виграти тендер, який проводить Департамент ЖКГ, та отримати аванс.

Odoo CMS - велика картинка

Тож яким чином відбувається ремонт дороги, хто перевіряє її якість та яка послідовність контролю доріг? Давайте розбиратися.

Технологія якості: як закладають дорожнє покриття?

Що ви бачите, коли дивитеся на дорогу? Асфальт, частинки щебіню, глибокі ями, не дуже глибокі ями. А коли ремонтують автошлях? І взагалі, чи може підрядник мати свої секрети якісного дорожнього покриття?

Ні, не може. Ремонт та будівництво доріг – це рецепт, який детально прописаний в галузевих будівельних нормах та стандартах, наприклад у ВБН, ГБН, ГСТУ та СОУ. Зазначені документи розроблені на замовлення Укравтодору і їх повний текст доступний на сайті відомства.

«Склад» або споживчі властивості дороги (офіційний термін) відрізняються, тобто автошлях може мати різний рівень безпеки, міцності, різну пропускну здатність, рівень обслуговування, витримувати ті чи інші вагові категорії транспорту тощо. Загалом характеристик чимало. Втім є певний план обов’язкових робіт.

Розповідаємо поетапно як відбувається ремонт доріг на прикладі галузевих будівельних норм «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види  ремонтів та перелік робіт».

Odoo CMS - велика картинка

Що ж до поточного ремонту, то він є двох видів: дрібний (ямковий) та середній. Технологія середнього поточного – орієнтовно така ж, які і капітального – ті ж самі 5 послідовних етапів. Різниця у тому, що прописані ще деякі технічні вимоги, які здебільшого спрямовані на відновлення зношеного дорожнього покриття чи зношених елементів. Наприклад, «поновлення профілю щебеневих, гравійних покриттів із додаванням до 50% товщини шару нових матеріалів, переміщення окремих ділянок бруківки (до 50% загальної площі ділянки), розшивка та герметизація тріщин та швів тощо.

Перевіряти грамотно: як відбувається контроль та експертиза відремонтованих доріг

З 2018 року нарахування коштів підрядним організаціям відбувається лише після лабораторної перевірки якості зробленої дороги. Втім таких рівнів контролю є кілька:

Odoo CMS - велика картинка

Завершальною ланкою перед здачею в експлуатацію дороги є лабораторія, без заключення якої об’єкт не приймають. Служба автомобільних доріг має свою лабораторію, а в обласному Управлінні дорожнього господарства нам повідомили, що заключатимуть договір з їх лабораторією або з лабораторією комунального підрядника «МіськШеп».

Ми відвідали контрольно-випробувальну лабораторію Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, аби подивитися, як і де перевіряють керн (круговий шматок асфальту, взятий з дороги).

У лабораторії нам розповідають, що перша перевірка відбувається ще перед початком ремонту. Матеріали, які будуть використовуватися для ремонту дорожнього покриття привозять в лабораторію, аби переконатися, чи вони відповідають усім вимогам, які прописані в нормативних документах. 

У процесі ремонту доріг лабораторія знову долучається до контролю якості. Якщо це гравійно-піщані дороги, то перевіряють ущільнення гравійно-піщаної суміші. Коли покриття асфальтобетонне, то відбирають з дороги проби асфальтобетонної суміші. Останній етап перевірки відбувається після завершення ремонту доріг. Працівники лабораторії виїжджають на місце ремонту дороги і за допомогою керновідбірника висверлюють керн, круговий шмат дороги. Далі його порівнюють із лабораторним зразком, зробленим відповідно до всіх вимог.

«Є державні стандарти, прописані відносно всього: яке має бути ущільнення, товщина, міцність щебеню, його розміри, яке навантаження витримує, який вміст бітуму – тобто усе прописано до всіх-всіх компонентів. І ми це перевіряємо. Адже кожен показник потім матиме свій вплив. Наприклад, якщо бітуму забагато, то влітку під час спеки на дорогах залишаються колії. Тобто під сонцем асфальт нагрівається і залишаються сліди. Якщо його замало, то дорога не буде міцна. Асфальт робиться за рецептом». 

Ліна Когут, начальниця контрольно-випробувальної лабораторії Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області  

Бітум – це природна смола. Якщо її розігріти до 160°C, вона перетвориться у консистенцію як у молока чи води. 

Для перевірки якості доріг лабораторії потрібно не менше 5 днів. Результати дослідження прописують у протоколі.  

Кожні два роки лабораторія проходить акредитацію у Києві у відповідному центрі сертифікації. Приїжджає комісія і розглядає все: приміщення, наявність обладнання, кваліфікацію працівників, наявність нормативних документів. Проводяться такі ж випробування і в інших лабораторіях, аби перевірити, чи збігаються результати. Якщо вони однакові, то випробування пройшло успішну перевірку. Після чого орган сертифікації надає дозвіл на роботу на два роки. А лабораторне обладнання щороку перевіряє центр «Буковинастандартметрологія». 

Остаточна перевірка – перевірка грошей 

Кошти, витрачені на ремонт дороги, проводить Державна аудиторська служба України, яка визначає, чи раціонально Укравтодор використав кошти. Тобто держава дала гроші, сформувала Державний дорожній фонд, а потім хоче знати чи їх не вкрали, чи віддали добросовісному підряднику на чесних закупівлях і як виконані бюджетні програми. У 1-му та 2-му півріччі 2018 року Служба провела аудит виконання Укравтодором бюджетних програм за період 2015-2017 років.

Як бачимо, не все складалося добре: аудитори наголошували на п’ятьох порушеннях та сподівалися, що з реформуванням дорожньої галузі у 2018 році ситуація покращиться. Втім чи буде так насправді? Дізнаємося після чергового звіту аудиторської служби.

Odoo CMS - велика картинка

З кого спитаємо?

Тож ми з’ясували, що в Чернівцях зробили капітальний ремонт 33 ділянок дорожнього покриття за кошти програми «Комфортне місто». З 18 березня підготовчі роботи виконують на вул. Героїв Майдану та проспекті Незалежності, влаштовують тротуари на вул. Канівській, Білоруській та тротуари біля дитячої поліклініки на проспекті Незалежності. Роботи виконують ті підрядні організації, з якими було заключено угоди ще у 2018 році. У 2019 ж у першу чергу планують завершити роботи капітального ремонту на 16 перехідних об’єктах. Тому ремонт доріг у місті активізувався, на проспекті техніка працювала навіть у неділю.

Але чому ж у Чернівцях досі немає нормальних доріг? Наша відповідь – відсутність продуманої стратегії ремонту дорожнього покриття, а також недостатня пильність з боку влади щодо якості виконаних робіт. Дорогу робили рік, два чи три тому, а вона вже у поганому стані, і знову починається кількаденний ямковий ремонт. Хоча 5 років підрядник несе відповідальність за дорогу, і в Департаменті ЖКГ нам підтвердили, що ця система працює: на основі дефектного акту підрядник мусить доробити чи виправити необхідне. Інакше  суд.

Коштів звісно бракуватиме завжди, тому варто говорити про їх раціональне використання.

Усе інше для якісних доріг в Чернівцях є: Департамент з відповідними обов’язками та фахівцями, який несе остаточну відповідальність за дороги міста, в країні є підрядники з хорошою репутацією, які вміють робити дорожнє покриття, а ще є лабораторія, яка дає детальне заключення щодо всіх, затверджених держстандартами, показників.

Зрештою є громадський контроль, який теж може бути впливовим механізмом перевірки.

Матеріал Галини Волощук та Ірини Капуш

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації