«Хочу виглядати як мама»

Про користь і шкоду косметики для дітей та поради експертів

Явища

Анастасія Лупашку

Якщо сісти перед телевізором і включити будь-який дитячий канал з мультиками, ми бачимо принцес з чистою шкірою, рівними бровами, пухкими губками та виразними очима. Усі досконалі. 

«Коли дівчата бачать це в мультиках, або коли фарбується мама, вони, звісно, теж хочуть виглядати гарніше. Діти порівнюють себе з ними та починають комплексувати. Ці причини підштовхують їх брати мамину косметичку і фарбуватися», – розповідає дерматологиня-косметологиня Катерина Сапоговська-Бенца.  

Про те, чому дівчата починають фарбуватися у ранньому віці та як косметика впливає на шкіру дитини ми вирішили з’ясувати у профільних експертів.

Катерина Сапоговська-Бенца каже, до неї часто звертаються пацієнти із проблемами шкіри через неякісну або неправильно підібрану косметику. 

«У таких випадках виникають алергічні контактні дерматити та екземи. А також загострення вже наявних клінічних хвороб шкіри. І таких випадків доволі багато», – розповідає дерматологиня.

Катерина радить дівчаткам починати фарбуватись не раніше 14-16 років. 

«Шкіра дитини відрізняється від дорослої. Дитяча швидше і глибше всмоктує всі ті токсини, які додають у косметику. А вже в 14-ть шкіра в дитини починає змінюватися. От тоді й можна фарбуватись»,– каже косметологиня.

Odoo CMS - велика картинка

Ми запитали кількох дівчат 12-13 років про те, чи користуються вони косметикою і яка причина такого рішення.

Юля, 13 років, косметикою не користується:

«Батьки сказали, що мені можна буде фарбуватися лише через рік. Я чекаю. Багато моїх подруг такого ж віку як і я, або навіть молодше, вже користуються косметикою».

Юля розповідає, що дівчата і хлопці насміхаються та дражнять її. А все через те, що не нафарбована.

«Вони кажуть, що я страшна і некрасива. Звичайно, мені неприємно і образливо. Але в мене є подруга, вона мене підтримує. Батьки. Я їм розповіла, що мене ображають, вони проходили і “розбиралися”, але деякі ще й досі кепкують», – розповідає школярка.

Іра, 12 років, користується косметикою:

«Я почала фарбуватися на початку цього року. Батьки не проти. Косметику наношу не щодня, лише коли іду кудись гуляти з друзями. Використовую лише пудру, тіні для повік, туш і помаду».

Іра переконана, що так виглядає гарнішою. А проблем зі шкірою у неї немає. Купує зазвичай акційну косметику або не дуже дорогу.

Однак дерматологиня стверджує, що саме такі товари мають найнижчу якість.

Odoo CMS - велика картинка

Про те, як правильно підбирати косметику підліткам, що можна використовувати, а що ні, ми поговорили з візажисткою Анною Бурлакою:

«Користуватися дівчатам-підліткам косметикою потрібно раціонально та в розумних кількостях. І наносити її ненадовго, тому що шкірі потрібно дихати. Якщо в дівчинки є недосконалості і вона хоче їх приховати, то я б радила наносити не пудру чи «тоналку», а хороший ВВ-крем».

Після зняття макіяжу Анна радить зволожити шкіру обличчя тоніком. Тоді вона швидше заспокоїться та буде м’якшою.

«Наразі хороших дитячих лінійок декоративної косметики немає. Вона повинна бути сертифікованою та протестованою. А в нас немає ні того, ні іншого. Тому це і штовхає дітей користуватися косметикою для дорослих», – запевняє Анна Бурлака.

Та й для дорослих косметика може бути шкідливою. Дослідження, яке провела американська компанія DrAxe у співпраці з Ancient Nutrition, показало, що при виробництві косметики використовують небезпечні дози миш’яку та свинцю. Миш’яку виявили у 4-х із 48 косметичних засобів, а свинцю більше – у 20 лінійках косметики.

Тому підліткам необхідно обережно підходити до вибору перших засобів косметики і, в першу чергу, звертати увагу на склад продукту. Адже навіть натуральна косметика може викликати алергію.

Ілюстрації Іванки Шевчук

Схожі публікації