Чи сприяє місто розвитку молодіжних рад

Презентація дослідження залученості молоді до життя міста Чернівці

Явища

Оля Манюк

12 лютого у Чернівцях відбулася презентація першого дослідження «Аналіз молодіжної політики Чернівців» від ГО «Центр молоді Чернівців» та аналітичного центру «ADASTRA».

Першу частину дослідження презентувала співзасновниця громадської організації «Центр молоді Чернівців» Анастасія Головченко

«В Україні розпочалося активне покращення законодавства і ми згідно реформи децентралізації робимо все можливе, аби на місцях використовувалися всі необхідні матеріали для покращення зовнішньої молодіжної політики. Розробили дослідження за 2020-й рік та вивели деякі показники за методологією: індекс залученості молоді міста Чернівці та коефіцієнт забезпечення молоді по регіону, що стосується  області.

Odoo CMS - велика картинка

Об’єктом дослідження є стан розвитку та перспектива розвитку молодіжної політики міста Чернівці, а також аспекти фінансування на рівні Чернівецької області. Ми проаналізували залучення молоді до громадського та політичного життя міста, її діяльності та позицій щодо теперішнього стану молодіжної політики регіону.

Перший розділ показує позицію, а також те наскільки сильно залучена молодь у громадське життя міста. За законодавством України 1992 року вік молоді становить від 14 до 35 років. За новим законодавством, що заплановано на затвердження 17 лютого 2021 року, віковий розріз молоді становить від 14 до 29 років.

Статистика залученості молоді до виборів не така вже й погана. Проте мене хвилює питання – не змінив чи не змінила місце голосування на виборах, або відсутність бажання чи відсутність у списках – 3,7%. Це свідчить про відсутність бажання або недостатня проінформованість. Потрібно проводити більші інформаційні кампанії про те, як змінюється місце голосування, чому потрібно голосувати. Все таки 27% – досить великий показник який не можемо собі дозволити у 2021 році.

Оцінка свободи висловлення думки: 50% респондентів стверджують, що їм це заважає робити важливі речі у політичному житті міста, 50% вважають, що їм заважає робити недостатня обізнаність. Ми повинні показувати молоді, що вона може впливати на місто і відповідно на регіон. 38% респондентів не цікавиться політичним життям міста Чернівці взагалі. 12% – вбачають небезпеку власному життю і здоров’ю.

Ступінь довіри до органів влади дуже малий – наразі 51%, 33% не визначилися, 16% – довіряють. Похибка дослідження становить близько 8%.

Відчуття цінності для суспільства: 58,5 % вважають себе цінними і важливими для суспільства на противагу 41% , які не погоджуються із даним твердженням, причому 26% з них не визначилися і не мають точної відповіді. 14% впевнені що не становлять цінності для суспільства. Саме на таку аудиторію ми хочемо сконцентрувати увагу органів міської та виконавчої влади, тому що потрібно звертати увагу на залучення до процесів та стимулювати до цього інших».

Odoo CMS - велика картинка

Олександр Гуляєв, голова громадської організації «Центр молоді Буковини» розповів про аналіз залучення молоді до громадських організацій: 

«Дуже добре, що частина тих кандидатів та депутатів, які пройшли, частина з тих, хто працює в глобальних управліннях, є вихідцями з громадського сектору і вони мали би розуміти контекст, у якому перебуває зараз молодь і власне громадські організації. Ми дослідили напрямки діяльності і визначили основні три: неформальна освіта, розвиток професійних навичок та самоосвіта, волонтерська діяльність.

Це допомогло нам зрозуміти: на яку діяльність потрібно більше зосередити увагу та що розвивати. Ми розуміємо, що без фінансування організації не мають можливості втілювати свою діяльність. Тут є різні шляхи заповнення власних бюджетів: це може бути написання проєктних заявок на конкурси, партнерство. Найбільш поширеними зовнішніми джерелами фінансування є недержавні закордонні фонди (66,7 %), недержавні українські фонди ОМС та ОДУ. На державні фонди припадає невелика частка, більшість з якої (33,3%) складають закордонні фонди. Решта припадає на державне фінансування України.

Минулого року нам вдалося створити Молодіжну раду Буковини –  консультаційно-дорадчий орган. Це дуже круто, адже тепер нас інститалізують, до нас будуть прислухатися та надалі зможемо об’єднуватися, формувати заходи. Зараз ми працюємо над створенням Молодіжної ради в міськраді.

Індекс залучення молоді до громадсько-політичного життя в місті – на рівні 0,43%, де 0 – це відсутність участі у житті місті, а 1 – максимальна залученість. Ми перейняли цей досвід індексування у великих міст України. На майбутнє плануємо враховувати цей показник, щоби бачити тенденцію зростання чи стагнації».

Odoo CMS - велика картинка

Партнером даного дослідження став київський аналітичний центр  ADASTRA – єдиний в Україні незалежний аналітичний центр, що потрапив у категорію «Найкращий аналітичний центр» всесвітніх інститутів від Пенсільванського університету. Одним із векторів дослідження є дослідження молодіжної політики міста Чернівці. Представником ADASTRA в Україні є Максим Гриф, який прокоментував діяльність Молодіжної ради та відкритість державних установ до комунікації:

«Насправді було надіслано багато інформаційних запитів до установ місцевого самоврядування та управління статистики Чернівецької області. Усі позитивно відгукнулися щодо наданих запитів та відповіли протягом 2-3 днів. За відсутності статистики, деякі установи не надали інформації, тому довелося звертатися до інших установ».

Odoo CMS - велика картинка

Фото ГО «Центр молоді Чернівців»

За словами представника депутатського сектору Чернівецької міської ради Тараса Прокопа, депутатський корпус готовий сприяти підготовці та забезпеченню всім необхідним для розвитку центру молоді:

«Ми сподіваємося, що Молодіжна рада все-таки запрацює у найближчому часі і це принесе неабияку користь місту. Також сподіваємося на подальшу співпрацю».

Odoo CMS - велика картинка

Світлана Скригунець, начальниця відділу у справах сім’ї та молоді, прокоментувала, що у Молодіжному центрі повинні працювати більше 10 людей:

«Маємо надію, що ми встигнемо опрацювати всі рекомендації від Молодіжної ради».

Молодіжний центр Буковини запропонував рекомендації щодо розвитку молодіжної політики міста та області, зокрема створення механізму відкритого конкурсного відбору проєктних пропозицій, створення координаційної ради, консультаційно-дорадчої ради та програми запровадження стажувань при міській раді.

Текст та фото Олі Манюк

Заголовне фото ГО «Центр молоді Чернівців»

Схожі публікації