Час, коли вмикають вуличні ліхтарі

Чернівецька команда втілює проєкт управління вуличним освітленням ULight

Явища

Галина Волощук

Восени 2020 року відбувся онлайн-хакатон Hack for Locals 2.0: «Безпечні спільноти», де чернівецька команда «DROP TABLE TEAM» посіла 3-тє місце з проєктом системи управління вуличним освітленням ULight. Про історію та важливість проєкту для Чернівців ми запитали у його керівника Ігоря Мосіна.

Odoo CMS - велика картинка

Розкажіть про проєкт: для чого він і як ви плануєте його реалізовувати?

Наш проєкт націлений на вирішення питання автоматизації вуличного освітлення в маленьких громадах. Керувати освітленням можна буде через смартфон чи планшет завдяки програмі, яка буде вираховувати тривалість світлового дня та вмикатиме ліхтарі автоматично.

Історія проєкту розпочалась із всеукраїнського конкурсу «Hack for Locals 2.0», де наша команда посіла 3-тє місце та отримала грантову підтримку для його реалізації. За ці кошти ми повинні розробити систему керування вуличним освітленням протягом 10 місяців та впровадити її в громадах Луганської та Донецької областях. Цей проєкт буде корисним і громадам Чернівцької області. Багато громад потребують автоматизації ліній вуличного освітлення, а через високу вартість таких рішень, не можуть собі цього дозволити.

Питання вуличного освітлення є актуальним, адже в громадах із цим є проблеми. Особливо, у віддалених місцях. Без автоматизації складно відслідковувати проблеми, наприклад, якщо перегоріла лампочка чи знімати показники лічильників. Завдяки такій системі усе буде під контролем, а інформація про ту чи іншу лінію вуличного освітлення буде висвітлюватися в режимі онлайн. Також важливим моментом є моніторинг несанкціонованих підключень, адже зимою бувають випадки, коли люди підключають свої електрообігрівачі і використовують вуличну електроенергію у своїх цілях. 

Ви особисто втілюєте проєкт, чи це командна робота? 

Це спільна робота. «DROP TABLE TEAM» складається зі студентів та співробітників кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

У якому напрямку працює ваша команда? Розкажіть про успішні проєкти, які ви вже реалізували. 

Протягом чотирьох років на базі кафедри, разом із компанією «BukNanoTeh», ми здійснюємо розробку та впровадження системи керування телемеханікою тягових підстанцій міського електротранспорту в Україні. У Чернівцях реалізували перший проєкт. У нашому тролейбусному управлінні є 10 підстанцій, які живлять струмом лінії,  якими їздять тролейбуси. Ми створили систему, яка дозволяє керувати цими підстанціями, виводити інформацію про них на один пункт та оптимізує їхню роботу. Аналогічно до проєкту покращення керування вуличного освітлення, тут все контролюється віддалено через персональний комп’ютер. Цей проєкт реалізований у Чернівцях, Херсоні та Кременчуці, також ведемо переговори з іншими містами. 

Окрім цього минулого року співробітники кафедри разом зі студентами розробили чудове рішення для чернівецького хабу енергоефективності: демонстраційну модель енергоефективного містечка, яка в ігровій формі дозволяє моделювати різні варіанти енергомодернізації різних будівель. Це дуже цікаво. 

Система управління вуличним освітленням ULight складається з апаратної частини (блок керування з платою) та програмного забезпечення. Поки ми здійснюємо розробку в лабораторних умовах, а в подальшому будемо готуватися до серійного виробництва. До кінця року ми повинні забезпечити автоматизацію 250-ти ліній вуличного освітлення в громадах Донецької та Луганської областей. 

Як виникла ідея?

Це командна робота, тому ідея з’явилася під час спільних міркувань. Саме тому ми вирішили взяти участь у Хакатоні, адже це дозволило нам три дні присвятити цьому проєкту. Ідея залишається ідеєю, поки її не почнеш втілювати. Саме тому ми скористалися цим часом для вивчення ринку, продумали бізнес-модель та визначили план дій. Крім того, ми добре порахували, чи буде це вигідно громадам.

Цей пристрій має кінцеву ціну, яку можна запропонувати на ринку. Адже є й інші рішення, які конкурують із нашими. 

За який період плануєте реалізувати цей проєкт?

Ще два місяці ми будемо здійснювати розробку, далі необхідно провести лабораторні випробування безпечності та придатності до використання нашого виробу. Проєкт плануємо втілити у життя до кінця року. Це дуже швидко, адже раніше, не маючи досвіду, ми витрачали значно більше часу на реалізацію схожих рішень.

Odoo CMS - велика картинка

Над якими проєктами плануєте працювати у майбутньому?

Наша кафедра планує створити інжиніринговий центр у Чернівцях, який забезпечить експертизу та підтримку студентських проєктів. Першим етапом його розвитку буде підтримка студентських ідей та проєктів у напрямках Інтернету речей, мікропроцесорних систем, засобів обробки інформації, робототехніки, інжинерії, ракетних та космічних технологій тощо. До цього центру ми будемо запрошувати фізиків, хіміків, біологів, економістів та маркетологів з університету, та й взагалі всіх бажаючих, хто захоче реалізувати свій проєкт. А в подальшому буде створено повноцінний простір із лабораторним обладнанням, де можна буде виготовляти перші прототипи та тестувати їх.


Фото Єгора Дьоміна 
Джерело заголовного фото

Схожі публікації