Більше 100 000 на ремонт одного тролейбуса

Аналітичний матеріал про діяльність КП «Чернівецьке тролейбусне управління»

Явища

Галина Волощук

1-го квітня біля Чернівецької міської ради сталася ДТП. Тролейбус №6А протаранив клумби, автомобіль і врізався в дерево. 

Редакція Weche з’ясувала походження тролейбусу, що потрапив у ДТП, у якому стані перебувають всі тролейбуси Чернівців та яке майбутнє очікує на тролейбусний парк.

Почнемо з 2017 року. Тоді Чернівецька міська рада запустила «Програму розвитку електротранспорту в м. Чернівці на 2017-2020 роки». Згідно «Додатку 2» цієї програми, чиновники запланували придбати вживані тролейбуси іноземного виробництва, які експлуатувались у країнах ЄС у 2-му та 3-му кварталах 2017, 2018, 2019 та 2020 років. Також було передбачено придбання нових низькопідлогових тролейбусів особливо великої місткості та звичайних обладнаних кондиціонером водія, опаленням, електронними табло, а також транзисторною системою управління і тяговими двигунами не російського виробництва на 3-й та 4-й квартали 2017, 2018, 2019 та 2020 років.

Odoo CMS - велика картинка

По факту ж у 2017 році Чернівецьке тролейбусне управління придбало 14 одиниць вживаної техніки. А це 12 тролейбусів чеського виробництва та 2 вітчизняного: 6 машин довжиною 18 метрів та 8 – 12 метрів. Більшість закуповували через торговий дім «Літан» з міста Дніпра і два тролейбуси через ТОВ «Ф-МЕРЕЖІ» з Києва.

У 2018 році КП «Чернівецьке тролейбусне управління» оголосили тендер на купівлю 6 одиниць вживаної техніки. За двома лотами виграло підприємство ТОВ «Ф-МЕРЕЖІ» та зобов’язалося передати КП ЧТУ три тролейбуси марки Skoda 15Tr за 2 мільйони 790 тисяч гривень та Skoda 14Tr за 2 мільйони 930 тисяч гривень

Тоді журналісти «WikiInvestigation» провели розслідування щодо цього тендеру та з’ясували, що ТОВ «Ф-МЕРЕЖІ» придбало тролейбуси за 7 млн 472 тис. гривень. Хоча згідно з митними деклараціями, ці ж самі тролейбуси ввезені в Україну за ціною вдвічі меншою, ніж продані тролейбусному управлінню. 

За даними сайту КП ЧТУ, у 2019 році тролейбусне управління придбало 13 тролейбусів, з яких 9 – це вживані тролейбуси HESS NAW BGT-N 1997-го року зі Швейцарії, та 4 нові тролейбуси Дніпро Т20322. І у 2020 році докупили ще один швейцарський тролейбус HESS.

У відкритому доступі ми не знайшли інформацію про тендер на закупівлю тролейбусів 2019-го року: ні на сайті міської ради, ні на порталі ProZorro. Натомість на YouControl є інформація про відкрите кримінальне провадження, у якому осіб КП ЧТУ та ТОВ «Ф-МЕРЕЖІ» звинувачують в оборудці для привласнення бюджетних коштів:

«Поряд з вказаним, згідно рапорту старшого оперуповноваженого в ОВС 1 сектору ВБКОЗ УСБ України в Чернівецькій області №75/14/878 нт від 11.07.2019, встановлено, що в дійсності службові особи КП “Чернівецьке тролейбусне управління” спільно з директором ТОВ “Ф-Мережі”, зловживаючи своїм службовим становищем, вступивши в злочинну змову, мають на меті привласнити бюджетні кошти в сумі понад 4 млн. гривень, при цьому для здійснення свого злочинного плану, попередньо вчинили всі дії направлені на приховування своєї злочинної діяльності, а саме: з метою уникнення проведення офіційних державних закупівель, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, залучили ПАТ АБ “Укргазбанк” з яким, в обхід вказаного вище закону, уклали договір фінансового лізингу на закупівлю у ТОВ “Ф-Мережа” вживаних тролейбусів HESS NAW BGT N в кількості 10 одиниць загальною вартістю 16 млн. 200 тис. грн., хоча згідно даних митної декларації, вартість одного тролейбусу становить 1 млн. 15 тис. грн».

Тролейбус, який потрапив у ДТП 1-го квітня, – це HESS №395 1997-го року випуску, який купили саме 2019 року за 1 млн 620 тис. грн у компаніх ТОВ «Ф-МЕРЕЖІ»

Начальник КП «Чернівецьке тролейбусне управління» Петро Продан повідомив у коментарі Weche, що причина ДТП – порушення водієм інструкції і правил користування транспортним засобом: 

«Коли тролейбус їхав вниз по вул. Івана Франка, у нього злетів струмоприймач. Оскільки штанга злетіла, тролейбус був обесточений та зупинився. Водій вийшов з кабіни, не поставив башмак під заднє колесо, та не вивернув до кінця руль. Після того як кабелі (рога) тролейбуса були на лінії, гальма автоматично розблокувалися і тролейбус почав неконтрольований рух вниз. Це спричинило ДТП. Тролейбус отримав пошкодження, збив дорожній знак, пошкодив бетонні клумби, афішу та дерево».

За словами начальника КП ЧТУ, дорога на вулиці Івана Франка – на схилі, тому в умовах аварійної зупинки при таких умовах водій повинен був залишитися в кабіні водія та зателефонувати диспетчеру, повідомивши про проблему. По рішенню диспетчера, повинна приїхати аварійна бригада, яка б мала усунути технічну несправність тролейбусу. Водій цього не зробив. Він подумав, що  сам зможе вирішити цю ситуацію. 

Після події тролейбус було обстежено технічними працівниками КП ЧТУ і на місці вони встановили, що тролейбус є справним. Тролейбус своїм ходом доїхав до депо. 

«Водій сам прийшов та написав заяву на звільнення. Він просив звільнити його за власним бажанням, оскільки уявив скільки могло бути смертей через помилку, адже тролейбус почав рух на пішохідний перехід. Він сказав, що більше за кермо не сяде. Також він написав заяву, що хотів би відшкодувати збитки, які він спричинив. Водій вже відшкодував їх, а це близько 39 тис. грн. Вартість збитків визначена згідно акту, який складали бухгалтери та економісти», – розповів Петро Продан.

Odoo CMS - велика картинка

Якщо витрати на ремонт після ДТП – це рідкість для тролейбусного управління, то на поточний ремонт старих та вживаних тролейбусів КП ЧТУ витрачає немалі суми. За офіційними даними, які ми отримали, у 2020 році на ремонт тролейбусів управління витратило 10 млн 384 тис. 900 грн

«Ремонту потребує багато техніки: починаючи від систем електроживлення, закінчуючи технічними кузовами, зварочними роботами, по ходовій і таке інше. Ми порахували, що в середньому витрачаємо більше 100 000 грн на один тролейбус. Тому доцільніше буде купити нові, адже витрати на ремонт дуже великі і невиправдані», – каже Петро Продан.

Зараз на балансі КП ЧТУ перебуває всього 95 пасажирських тролейбусів та 4 службових. 

Odoo CMS - велика картинка

Проте не всі з них справні, каже начальник КП ЧТУ Петро Продан:

«Ті, що на лінії можуть виконувати роботу лише до 70 одиниць, інші підлягають списанню чи перебувають на ремонті. Невелика частина, до 10 машин, які у технологічному відстої, або ті водії які знаходяться на лікарняних та відпустках. У резерві я маю лише кілька одиниць. І в цьому є своя проблема: було би більше тролейбусів – частіше би їздив транспорт згідно розкладу (кожні 10-15 хв)».

За словами начальника КП ЧТУ, Чернівці увійшли до другої черги міст, які за гроші Європейського інвестиційного банку мають закупить 20 нових тролейбусів. Натомість у Чернівецькій міській раді про плани на закупівлю нових тролейбусів поки не говорять:

«Сьогодні ми не можемо надати інформацію щодо закупівлі нових чи вживаних тролейбусів у найближчі 5 років, адже поки проводиться підготовча робота і результати невідомі»,Анастасія Кокячук, прессекретарка Чернівецької міської ради. 

Тож поки тролейбусне управління лише отримує кошти на поточні потреби. Так у 2020 році з міського бюджету КП ЧТУ отримало 134 млн 182 тис. 600 грн. А у 2021 році потреба у фінансуванні складає 146 млн 89 тис. грн.

Окрім ремонту автотранспорту КП ЧТУ також підтримує електролінії, якими курсують тролейбуси. Ремонт контактної мережі у 87 км тягових підстанцій (10 од.) проводиться згідно графіку планово-попереджувальних ремонтів, а роботи по тягових підстанціях проводяться згідно нарядів-допусків. 

У 2020 році на підтримку електроліній КП ЧТУ витратило 9 млн 533 тис. 300 грн. Амортизація цих ліній складає 61,4%

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Чи може тролейбусне управління окупити свої витрати за рахунок оплати проїзду пасажирами?

Кількість тролейбусів в умовах карантину та робота громадського транспорту не зменшилась. Але через те, що є обмеження по кількості пасажирів, підприємство отримує менше прибутку. Сьогодні тролейбуси набирають у три рази менше пасажирів, ніж до карантину.

«Оскільки доходів немає, ми несемо витрати на електроенергію, зарплату та ремонт. Усе те саме, тільки виручки немає. Але ми намагаємося надавати послуги стільки, скільки вимагає сама ситуація із захворюванням. Кількість тролейбусів ми не зменшили», – розповідає Петро Продан.

Так за офіційними даними, дохід підприємства за рахунок перевезення пасажирів у 2019 році склав 26 млн 166 тис. грн. У першому кварталі 2020 року тролейбусне управління працювало у звичайному режимі, і лише останні три – в умовах спецперевезення лише із сидячими пасажирами. Виручка КП ЧТУ за 2020 рік склала 17 млн. 892 тис. грн. Щодо 2021 року, то у першому кварталі дохід з перевезень пасажирів склав 4 млн. 656 тис. грн.

Odoo CMS - велика картинка

Виходить, що більшість тролейбусів у КП ЧТУ – вживані або старі. Новий транспорт також є, але його недостатньо для того, аби покрити потреби всього міста. До того ж тролейбуси «із заводу» вартують дорого. Оскільки дохід від продажу квитків пасажирам недостатній для купівлі нового транспорту, а через карантин він зменшується, то КП ЧТУ може розраховувати хіба що на чергові дотації з міського бюджету. Чи може на сьогодні місто дозволити собі оновити тролейбусний парк – це відкрите питання. А якщо і будуть проводити тендер, то чи не буде махінацій із привласненням бюджетних коштів і цього разу? 


Фото Олі Манюк
Ілюстрації Іванки Шевчук

Схожі публікації