ТОП-5 проблем міста Чернівці (ВІДЕО)

Дороги, корупція чи транспорт: які проблеми найбільше турбують чернівчан?

Явища

Оксана Чорна

Чернівці – маленький Париж, маленький Відень, українська столиця Європи. Як наше місто тільки не називають туристи. Місто, в якому хочеться жити. Та чи все в ньому ідеальне? Готуйтеся побачити ТОП-5 проблем Чернівців. 

 
 

Однією з найпоширеніших проблем Чернівців є неналежне дотримання охорони культурної спадщини.

Справа в тому, що центр міста знаходиться у буферній зоні Юнеско, тому будувати тут без відповідних документів та дозволів заборонено.  

Проте типовою для Чернівців є ситуація, коли суперечливі будівництва «заморожують» через судові процеси, і в історичному центрі залишаються незакінчені новобудови під брезентом.

Більше про забудови в історичній частині міста дивіться за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка

Актуальною проблемою у Чернівцях сьогодні є вулична торгівля. Прямо в центрі міста біля історичних будівель бабусі пропонують яблука, помідори та молоко.

При Чернівецькій міській раді діє інспекція з благоустрою, яка намагається боротися з вуличними торговцями.

"На стихійних ринках близько 70% – перекупщики, які купують продукцію на ринку «Зелений», на Калинівському ринку і потім продають по місту. Розвозять, у них є свої точки, буси, продавці". 

Віталій Назаров, заступник начальника інспекції з благоустрою

Кожного дня, крім вихідних, інспекція з благоустрою спільно з патрульною поліцією проводить чергування в осередках стихійної торгівлі, роз’яснювальну роботу по недопущенні даного явища. Якщо виникають непорозуміння, люди відмовляються іти з місця торгівлі, патрульні складають адміністративні протоколи по 160 статті. Мінімальний штраф – 170 гривень.

"Це, в першу чергу, свідомість наших городян, які купують цю продукцію з тротуарів, в антисанітарних умовах, без холодильного обладнання, без санітарних книжок. Якби ніхто не купував, вони би йшли на ринок та сплачували за місця символічну суму".

Віталій Назаров, заступник начальника інспекції з благоустрою

Odoo CMS - велика картинка

Загалом Чернівці – комфортне місто. Втім є дещо у чернівчан вкрай незручне – це громадський транспорт. Тролейбусів недостатньо, а їх стан незадовільний. Електротранспорт регулярно ламається, через що все частіше травмуються пасажири.

Над проблемою електротранспорту постійно працюють наші депутати. Проте вони ніяк не можуть вирішити, які тролейбуси варто купувати: вживані чи нові, та скільки коштів на них витрачати.

"У нас близько 50 тролейбусів доживають останні роки. За нашими прогнозами вони в найближчі 3 роки підуть на списання. Ми бачимо, як багато з них виходять з ладу. Громада підписала петицію, були соцопитування, де люди бажали купити нові тролейбуси. Але досі купляють вживані. Є багато факторів. Мені здається, зараз політичні переважають над якимись технічними. Тролейбусним управлінням вже роками ніхто не займався. Для підстав виділяти кошти на розвиток управлінської системи, переконувати депутатів потрібен хороший ресурс і вміння переконувати". 

Леонід Прокопчук, співавтор "Програми комплексного розвитку міського електротранспорту" 

Odoo CMS - велика картинка

Щоразу, коли у Чернівцях іде сильний дощ, місто перетворюється на маленьку Венецію. Містяни скаржаться на несправність зливних мереж, затоплені електрощитки та підвали будинків.

До п‘ятірки найгостріших проблем нашого міста належать очисні споруди. Міська влада визнає, що вони потребують заміни. Та поки обмежується лише ремонтом.

Odoo CMS - велика картинка

Ну і найобговорюваніша проблема Чернівців сьогодні – це безпритульні тварини. Одні скаржаться на їх величезну кількість та агресивність, а інші на те, що у комунального підприємства «Притулок для тварин» не достатньо ресурсів вирішити проблему.

"Загалом, для мене особисто вона існує ця проблема. В цивілізованому місті не може існувати така велика кількість бездомних тварин. Там, де я живу, це район Роші, і далі бігають багато собак по 5-10 осіб".

Володимир Гуцул, чернівчанин

Odoo CMS - велика картинка

"На перше число у нас було 174 собаки і 59 котів. Ми відловлюєм. 10 днів карантин. Операція, вакцинація від сказу. Загальний термін, який собака тут перебуває – 20 днів. Але нас як притулок важко назвати. Ви бачили на вулиці, скільки вольєрів є. Більше ніж 50% зроблено волонтерами і нами. На нашій території з легкістю поміщається 8 блоків. У нас є 1. Щоб можна було працювати з нашим містом потрібно 8. Зарплати вкрай низькі. Людина, яка буде ризикувати своїм життям (собаки є різні) хоче піти за 3200? Вкрай не вистачає людей, які хочуть прийти".

Василь Виноградов, директор МКП "Притулок для тварин"

Тим не менше у міськраді створили комісію, яка вже найближчим часом повинна розібратися з належними чи неналежними діями Притулку для тварин.

Odoo CMS - велика картинка

Та не зважаючи на не втішний топ-5 проблем міста Чернівці, туристам є де відпочити та що подивитися!

Схожі публікації