Показуємо не тільки красу слова, а й красу видимого – Христя Венгринюк

Інтерв’ю з головним редактором дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

Люди

Оксана Чорна

Про книги, які надихають і виховують

Їхні книги – суміш сміливої дитячої літератури та художнього мистецтва, нова сторінка дитячої книги в Україні, що дивує нестандартністю. "Чорні вівці" – чернівецьке арт-видавництво, що створює арт-буки, білінгвальну та перекладну літературу для дітей.

 
 

Ідея виникла у власника видавництва Книги ХХІ Василя Дроняка і директора фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ Святослава Помаранцева. У 2015 році напередодні Дня Святого Миколая у Чернівцях з’явилось дитяче видавництво. 

"Ми почали видавати арт-буки. Наприклад, "У царстві Лева". У цій книзі тільки один вірш. Але ми хотіли залучити увагу дитини не тільки до тексту, а й до уявлення. Щоби маленький читач творив якийсь свій простір. Книгу можна читати як за текстом, так і за картинками. Ми хочемо показувати красу не тільки слова, але й красу видимого".

Христя Венгринюк, головний редактор дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

Сьогодні видавництво активно видає літературу, яка впливає на світогляд маленького читача. Продукт співпраці видавництва з українськими та іноземними авторами – нетипові книги на дуже цікаві, але замовчувані теми для дитини.

Такою є книга письменника Вернера Ґольцварта й ілюстратора Вольфа Ерльбруха "Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову". 

Фото надані видавництвом "Чорні вівці"

"Ви бачите, про що йде мова: кріт прокидається одного ранку і бачить, що хтось наробив йому на голову. І замість того, щоби це скинути, щоб якимось чином обуритися чи засоромитися, він починає відшукувати, хто це зробив. Ми хочемо сказати, що така поразка або якісь маленькі проблеми можуть призвести до чогось неймовірно цікавого, класного і нового. Не можна замикатися у власних проблемах та приниженнях. Хоча кріт і не почуває себе приниженим. Діти отримують дуже багато психотравм у дитинстві. Ми хочемо з цим боротися і говорити про те, що з усього можна знайти вихід". 

Христя Венгринюк, головний редактор дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

За словами Христі, література з-за кордону сьогодні особливо приваблює українську дитину.

Odoo CMS - велика картинка

"Із зарубіжних авторів нам доводилося співпрацювати особисто з Францом Голером. Він також приїжджав до нас на Книжковий Арсенал. Українські діти за його текстами показували виставу. Це було дуже класно, цікаво та неординарно. 
Читаючи Голера, ти розумієш, що нічого не розумієш. Але це дуже сильно вражає, змушує кайфувати від його текстів. Діти зацінили цей абсурд.
Також у нас була співпраця особисто з Ейтаном Борітцером. Ми з ним багато спілкуємося в Інтернеті. Це дуже цікавий чоловік, він займається йогою. Він естетично та релігійно освічений". 

Христя Венгринюк, головний редактор дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

Якщо ілюстрації до перекладної літератури є автентичними, то книги українських авторів – плід спільної творчості письменників та художників. Видавництво співпрацює з українськими ілюстраторками Наталкою Гайдою та Христиною Лукащук.

"Чорні вівці" – учасники різноманітних книжкових фестивалів та форумів. На цьогорічному Книжковому Арсеналі у Києві відбулась презентація книги Ірени Карпи «День усіх білок». А на Дитячому форумі у Львові Христя та ілюстраторка книги малювали цих білок разом із дітьми.

Фото надані видавництвом "Чорні вівці"

"Це був дуже класний досвід. Ми малювали з дітьми білок і говорили про те, якими вони бувають.
Дитяча рецепція – це дуже цікаво. За допомогою майстер-класу, ми намагаємося залучити дитину ще до іншого мистецтва: читання, живопис і розмови. І тут ти зустрічаєшся не тільки з дорослими, які купують книгу, а й з тими, хто буде її читати.
50 тисяч людей відвідали цьогорічний "Книжковий Арсенал". Черги були по 1,5-2 кілометри. Як на мене, це взагалі феноменально. Я стояла і не могла уявити, як може бути так, що в такий складний час (слава Богу, що так є) наші люди читають. Я їм неймовірно вдячна і ніколи не повірю в те, що українці не читають – це неправда. Читають і дорослі, і діти.
Наші книги теж закінчувались на «Арсеналі». Наприклад, книга про крота. Тобто вона б’є абсолютно всі показники: і духовні, і моральні, і фізичні, і виховні".

Христя Венгринюк, головний редактор дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

"Вівці" продовжують співпрацю з автором Вольфом Ельбрухом. Серед очікуваних новинок – три книги письменника.

За кілька тижнів "Чорні вівці" презентуватимуть книгу Христі Венгринюк "Легенди Чернівців від Чорної вівці". Також у планах видавництва – книга Галини Вдовиченко "Сова, яка хотіла стати жайворонком", а також африканські казки.

Odoo CMS - велика картинка

Хоча не всі батьки сприймають нестандартну літературу видавництва, "Чорні вівці" все ж мають свого читача.

"І це не може не тішити, бо значить, ми йдем вірним шляхом. Торкаємось неоднозначного, і це дає свої результати". 

Христя Венгринюк, головний редактор дитячого арт-видавництва "Чорні вівці"

Спілкувалась Оксана Чорна

Схожі публікації