Розвіювання міфів

Про вирубку дерев на Закарпатті, огляд матеріалів у ЗМІ та співставлення з реальними фактами

Явища

Микола Петіченко

Мокрянське ЛМГ

Для початку перегляньте, як ситуацію по Мокрянському лісництву висвітлили українські ЗМІ:

https://www.youtube.com/watch?v=B81XvL3_oYU  

https://www.youtube.com/watch?v=cul_OQElhvg 

https://zak.depo.ua/ukr/zak/na-zakarpatti-namagalisya-prihovati-masshtabi-sucilno-zrubanogo-lisu-foto-video-20180620793239 

http://wwf.panda.org/uk/?329438/logging-ust-chorna 

https://ukranews.com/ua/news/569496-na-zakarpatti-namagalysya-prykhovaty-masshtabni-vyrubky-lisiv 

https://www.facebook.com/wwfukraine/videos/1846975405324616/ 

http://міжгіря.com/? i=3709 

https://zak-kor.net/45752-gol-karpati-masshtabi-nischvnoyi-rubki-lsv-pokazali-z-suputnika.html

http://stopcor.org/lisorubi-ekologam-ne-lizte-u-hashhi-na-zakarpatti-namagalis-prihovati-nezakonnu-virubku-lisu/  

https://zakarpattya.net.ua/News/182761-WWF-pokazav-vidzniati-z-drona-masshtaby-vyrubky-lisu-v-Ust-Chonianskomu-lisnytstvi-na-Tiachivshchyni-VIDEO

Після того, як я побачив на сторінці у Facebook ці публікації, мене насторожила ця інформація. Я почав переглядати та вивчати висвітлене. Окрім гучних назв я ані з фото, ані з написаного не побачив критичної ситуації. Тому через Facebook я почав шукати активістів із Закарпаття, які би могли прояснити дану ситуацію. На жаль, з першого разу мені не вдалося вийти на порядних людей, а навпаки вийшла кумедна ситуація. Мені надали номер телефону горе-активіста Годі Михайло Янчик та представив Годі директором лісгоспу, який у телефонній розмові пообіцяв мені надати відповідні документи, та прояснити ситуацію. Я чекав три дні, втім відповіді від Годі так і не отримав.

Але світ не без справедливих та порядних людей. Мені вдалося вийти на активіста Євгенія Чорнея з ГО "Самооборона Сольва", який надав телефон  громадського інспектора з охорони довкілля Закарпатської області Желізняка Миколи та журналіста газети "Сила народного контролю" Сайкевича Ярослава. Вони ж погодилися допомогти мені розібратися, де криється правда. У той же день я, скориставшись пошуковим сайтом "Bla Bla Car", виїхав на Закарпаття.
З Миколою Желізняком ми прийшли в управління лісомисливського господарства в Ужгороді, де попросили надати нам документи, щодо даних вирубок, які зазначені у ЗМІ, на що начальник управління Мурга В. відповів, що я можу відвідати будь-яке лісництво для звірки стану дерев та встановлення істини.

З необхідною апаратурою та оснащенням ми виїхали на зазначені ділянки, на яких, за словами горе-активістів, зазначені грубі порушення. За пів години до Мокрянського лісництва ми зателефонували директору та повідомили про наш приїзд. Нас зустрів керівник лісництва Куцин В.М., який надав за нашим проханням відповідні документи. При спілкуванні вияснилося що Мокрянське лісництво зайняло переше місце серед державних і комунальних підприємств Закарпатської області за результатами НБР та третє місце в Україні. Також мене здивувало те, що при спілкуванні з директором вияснилося, що той косив із сином сіно. Знаючи інших директорів лісгоспів, які збагатилися на розкраданні лісу, окрім відпочинків у дорогих ресторанах нічого не роблять та роз'їжджають на дорогих автівках, я ще раз перепитав: "Ви косили сіно?" Також я звернув увагу на його мозолисті руки. Мене вразило й те, що вийшовши на вулицю, я очікував що лісничий під'їде на дорогому "Ленд Крузері", а виявилось що у нього старенька Нива. Я запитав у лісничого, чи він точно лісничий? Він відповів, що так. А де "Ленд Крузур"? Відповів, що не має. Тоді може хату п'яти поверхову? Відповів, теж ні і що живе з батьками у простій хатині.

Після діалогу з лісничим ми сіли на ЗІЛ та виїхали на ділянки.  

Посилання на документи тут: https://photos.app.goo.gl/XfHEbwYiqqTgP4LB.

 
 

 
 

 
 

Фіксуючи все на відео, згідно документів ми перевірили, чи дійсно це квартал, про який велася мова у ЗМІ, та почали обстежувати пеньки, бравши зразки для заключення експертизи. Але не треба бути великим спеціалістом, щоби побачити гниль у центрі пеньків. На ділянці площею 300 метрів, яку ми обстежили, здорових пеньків не знайшли, що повністю відповідало документації лісосіки. І повністю заперечило висновки WWF UA, "Лісової варти", та ГО "Стоп Корупції".
 І тут відразу виникають запитання:

Хто замовив дану аферу?
Чи в курсі іноземні координатори WWF, кого вони утримують в Україні і які це експерти?
Яка ціль приїзду інших ГО та журналістів до Мокрянського лісництва?

Про все це читайте нижче.

Вижницький національний парк

Вивчаючи документи висновку WWF UA, я згадав про аналогічну ситуацію у Вижницькому Національному парку в Чернівецькій області, де також було висвітлено жахливу та перекручену ситуацію щодо незаконної вирубки, яку, як і в першому випадку, підхопила прокуратура та було порушено кримінальні справи. Керівництво нацпарку повністю розвіяло ситуацію, надавши документи, які спростовують наклепи цих же активістів та журналістів. Вони по пунктам надали відповідь із залученням провідних експертів у даній галузі, а також результати даних висновків були надані WWF та "Лісовій варті".

Активісти отримали:
1.Офіційно зазначений вид рубки на виділах урочища "Яворів" не відповідає фактичним. Відповідно до підписаних стовпчиків і характеру здійсненої рубки вона відповідає вибірково-санітарній, а не ландшафтній, як зазначено в лісорубному документі.

2. Трелювальна дорога від лісосіки до основної лісової дороги прокладена по стрімкому схилу внизу. А також на одній із лісосік трелювання відбувається через гірський потік, що призводить до його забруднення і руйнування русла гірської річки.

3. На стовпчиках на ділянках здійснювалась санітарно-вибіркова рубка. Однак виявлені пеньки свідчать, що деякі дерева не мали видимих ознак захворювань, а тому не мали відводитися у рубку із санітарно-оздоровчих міркувань.

4. На частині периметру ділянки відсутні позначки меж лісосіки, а її межі зміщені відносно дозволених для вирубування ділянок лісу (виділів). Деякі дерева, які відведенні в рубку, позначені нижчою категорією технічної придатності, ніж насправді. Тобто якісні здорові дерева були промарковані як напівдрова, що по факту означає менші надходження до місцевого бюджету від їхнього продажу.

Відповідь: на підставі документів про відвід ділянки в рубку, а не на підставі стовпчиків на ділянці, що мають лише інформативний характер. Ландшафт рубки догляду, як елемент догляду за лісовими насадженнями проводяться з метою поліпшення естетичних, декоративних, санітарно-оздоровчих властивостей лісів та посилення їх рекреаційних функцій. Вони спрямовані на формування породного складу і структури лісів та поліпшення просторового розміщення дерев та передбачають, як рубку сухостійних, відмираючих та ослаблених, так і здорових дерев. Вибіркові санітарні рубки проводяться власниками лісів, постійними лісокористувачами шляхом вилучення з насаджень сухостійних, відмираючих, дуже ослаблених внаслідок пошкодження насаджень пожежами, шкідниками, хворобами лісу і внаслідок аварій та стихійного лиха окремих дерев або їх груп.

Таким чином, той факт, що ландшафтна рубка, яка здійснюється національним парком за твердженням "експертів", має ознаки вибіркової санітарної рубки і не є недоліком, а лише свідчить про фаховий підхід до справи працівників парку. Справедливості ради слід зазначити, що від самого початку працівниками Вижницького ПНДВ планувалося саме проведення вибіркової санітарної рубки для вирубки сухостійних та вражених хворобами дерев однак управлінням парку було прийняте рішення про те, що вказані дерева будуть зрубані під час запланованої ландшафтної рубки. Публікація ГО "Нове суспільство" приємно здивувала фаховими нотками в оцінці роботи, оскільки відомості про фаховість у лісовій галузі керівника організації відсутні. Натомість наступна публікація "Лісової варти", яку представляв дипломований з науковою ступінню у лісовій галузі "експерт", який працює в найбільшій та найвідомішій незалежній природоохоронній організації з більш ніж 5 мільйонами прихильників, вразила своєю упередженістю безграмотністю та маніпуляціями з метою очорнити роботу парку та висвітлити себе в якості судді останньої інстанції.

Ландшафтні рубки проводяться в урочищі Яворів-Судилів з метою створення рекреаційних об’єктів для короткострокового відпочинку рекреантів та туристів, для збільшення потоку відвідувачів, безпечного відпочинку, відведення спеціальних місць для розведення вогнища і таким чином уникнення пожеж, а саме 12 столів з лавками з півколод, 12 мангалів з каменю та 2 альтанки. У зв'язку із розбудовою садиб зеленого туризму в селі Багна, розробляються нові маршрути, що сполучають Багну з Виженкою. Широкий діапазон активних та пасивних рекреаційних видів діяльності має місце на території урочищ Яворів та Судилів. Особливо красивим місцем є гора, де побудована каплиця Архангела Михаїла, звідки видніються краєвиди Вижниччини та розроблено історико-релігійну екологічну стежку "Спадщина". Найбільш популярними тут є прогулянки та пішоходні екскурсії. Одночасно з розвитком стаціонарної рекреаційної бази відновлюються і вдосконалюються рекреаційні майданчики. Ведеться благоустрій території національного парку, облаштовуються екологічні стежки, також на даний час проводиться будівництво дороги з твердим покриттям.

"Експерти" неоднозначно оцінили це в одному випадку, відзначаючи як збереження природнього різноманіття, а в іншому, як залишення хворих дерев.
Щодо оцінки пнів та висновків про загальний стан дерева та необхідність його рубки хотілося би дізнатись у активістів більше інформації, оскільки на місцевому рівні жоден спеціаліст не здатен оцінити стан дерева за зрубаним пнем. Сподіваюся, "експерти" нададуть роз'яснення, як за пнем можна визначити фаутні та пошкоджені дерева і якими критеріями вони керувалися, стверджуючи, що здоровий пень є ознакою того, що дерево не підлягає рубці.

Стосовно висловлювань щодо "напівдров" та обмеження надходжень до бюджету слід зазначити, що до ділової деревини відносяться здорові дарева з висотою стовбура до початку крони більше 6 м, до "напівділової" з висотою 2-6м , а менше 2м - до "дровяної" деревини. Термін "напівдрова" взагалі відсутній. Попри те, що дане питання не впливає на екологію планети зазначу, що працівниками державної охорони регулярно фіксуються факти як "допомоги" в нанесенні додаткових засічок на відведених в рубку дерев, "оновленні" зрізів старих пнів для завищення діаметру зрубаних дерев при поденному переліку, так і в пошкодженні квартальних та діляночних стовпів "невстановленими особами", після чого з’являються повідомлення до державних органів про "злочинну" діяльність у парку. Працівниками парку здійснюється поновлення стовпів, а щодо якості відводу то його можна в будь-який час перевірити здійснивши повторний огляд дерев та порівняти з фактичними даними в матеріально-грошовій оцінці, що не було зроблено "експертами".

Щодо невідповідності інформації на стовпчиках, варто відзначити, що на ділянці лісу, яку обстежували "експерти" відведено в різні роки, в різних виділах рубку кількох лісосік різною площею і відповідно визначені діляночними стовпами. Навіть неосвічені люди зрозуміли би, що знаходяться не на тій лісосічній ділянці, про яку йде мова в документах, проте активісти стверджують, що відведена рубка знаходиться в інших виділах, замість того, аби обстежити виділи, про які йде мова у документах.

Те, що високваліфіковані "експерти" цього не усвідомлюють, не тільки викликає подив, а й наводить на думки про відверту "замовність" у їхніх діях.

Повний пакет документів знаходяться за посиланням: https://photos.app.goo.gl/TMLAGAR4kyuzE1xn6.


Odoo CMS - велика картинка

Свалявське ЛМГ

По даному лісництву все дуже банально. Директор Свалявського ЛМГ, Дуфінець О.О.,  будучи порядною людиною, не взяв на роботу свого кума Годі, знаючи, що він раніше тримав пилораму займався різними схемами. Тому Годі (кум) заручився підтримкою деяких корумпованих правоохоронців, почав закидати заявами прокуратуру, які у свою чергу швидко відреагували та провели ряд обшуків в особистому житлі директора та на підприємстві. На рахунок цього є відповідь прокуратури.

"Кримінальне провадження №42018070000000165 від 11.05.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 368-2 та ч. 1 ст. 388 КК України закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв’язку із відсутності події вказаних кримінальних правопорушень.
Скасувати арешт з майна 6500 угорських форинтів, посвідчення дозвіл на зброю №683 виданий Дуфинець О.О. на право носіння та зберігання зброї, гладкоствольної рушниці ІЖ-27Е 16 калібру, номер 8864397, та автомобіля "Mercedes-Benz GLE 250D" 2016 р.в., н.р.з.А09988ВІ, який зареєстрований за Дуфинець А.М.
Вказані речі та майно повернути особі у якої вони були вилучені, тобто Дуфинець А.М.
Про прийняте рішення повідомити зацікавлених осіб.
Відомості про закриття кримінального провадження внести до ЄРДР.
Копію постанови направити прокурору у кримінальному провадженні для перевірки законності прийнятого рішення."

Не зважаючи на те, що всі звинувачення безпідставні, Годі надалі продовжує публікувати в соцмережах неправдиву інформацію, а деякі телеканали охоче його показують.

Наприклад, в альбомі за посиланням - фото доньки директора лісництва біля мерседеса, який у матеріалах ЗМІ видали за її машину. Я знайшов документи справжнього власника автівки. І не тільки це дивіться у документах за посиланням: https://photos.app.goo.gl/U134GVHdZngbYnYT8

На цьому я не завершую викривати неправдиву інформацію та розвіювати міфи, висвітлені у ЗМІ. Слідкуйте за моєю колонкою на Weche. 

Схожі публікації