Підпільний бізнес

Журналістське розслідування про те, як працюють нелегальні АЗС на Буковині

Явища

Аліна Лісненко

Підпільні автозаправні станції на румунсько-українському кордоні повиростали наче гриби після дощу

Через трасу Чернівці-Порубне пролягає шлях до Румунії. Багато водіїв заправляються, звичайно ж, на території України, адже в Румунії пальне дорожче втричі. А для деяких це чудова можливість заробити.

 
 

Микола Петіченко, громадський активіст. Розповідає журналістам «Віче інфо», як працюють підпільні АЗС.

"Вони функціонують без проблем тут. Майже кожен "Фольцваген" з румунською реєстрацією, який має по 100 літрів бак. У черзі по 10-5 машин заїжджають на таку заправку. Їх не побачити на легальних АЗС. В Румунії дизель коштує набагато дорожче - 1,20-1,30 євро за літр". 

Микола Петіченко, громадський активіст

Ось як це відбувається за словами активістів:

Легковий пасат заправляється на підпільній АЗС дизельним пальним в середньому по 17 гривень за літр, а це 0,59 євроцентів.  У таке авто вміщується до 100 літрів. Тобто водій витрачає 59 євро.

Вже на території Румунії дизель зливають і продають по 1,20 євро за літр. Зі 100 літрів дизельного пального виходить 120 євро. Заробіток – 61 євро зі ста літрів.

Odoo CMS - велика картинка

За  законом АЗС бувають стаціонарні, пересувні та контейнерні. Використання контейнерних АЗС у сільській місцевості дозволяється лише у тому випадку, якщо поблизу немає стаціонарних заправних станцій. 

Ми вирішили перевірити, як працюють підпільні АЗС вздовж траси Чернівці-Порубне. У селі Опришени діє одна з найвідоміших таких заправок біля ресторану «Марія», яка розташовано практично навпроти стаціонарної легальної заправки.

Буквально за годину ми  нарахували з десяток легкових авто з іноземною реєстрацією, які заїжджають на територію ресторану, де й знаходиться контейнер із  дизельним пальним.Тож викликали поліцію.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На місце події прибули ще й працівники податкової поліції, які опитали журналістів і склали протокол за 164 ст. АПК (Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності).

Схожу ситуацію ми виявили ще на кількох таких заправках у тому ж селі Опришени та Тереблече Глибоцького району. Нам заправляли авто дизелем за ціною 16,70 грн за літр, не видаючи ніяких чеків. Також на одній із АЗС не було дозвільної документації.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

"І отакий бізнес вони  роблять, не сплачуючи податки тут на заправках, не сплачуючи податки, коли вони завозять це дизпаливо з інших країн. Як мені розповідали, солярка заходить по 9,50, по 10 гривень сюди на заправки. По 2-3 гривні з кожного літра власники АЗС сплачують до певної службу, щоб їх не чіпали".

Микола Петіченко, громадський активіст

Ми направили інформаційний запит до управління ДФС у Чернівецькій області щодо даних АЗС у Глибоцькому районі. Втім отримали письмову відповідь про те, Віталій Шпак, виконуючий обов’язки начальника головного управління, не взмозі відповісти на наші запитання на камеру.  

Odoo CMS - велика картинка

У самому управлінні до керівництва нас не пустили. А прес-секретар повідомила, що відповіді на 6 питань Віталію Шапку запам'ятати важко. 

Як виявилося пізніше, справу по АЗС у селі Опришени податкова поліція направила до Глибоцького районного суду, де її й закрили.

"Вбачається, що 20.12.16 року було винесено постанову. Згідно цієї постанови адміністративне провадження відносно громадянина П. закрито за відсутності у його діях адміністративного порушення. Справа в тому, що протокол було складено на громадянина П., який залив тільки 10 літрів дизельного пального у білий "Мерседес спринтер", при цьому ніяких коштів за це не отримав".

Віталій Цуренко, голова Глибоцького районного суду

І така схема діє постійно! Правоохоронці складають протокол не на власника заправки, а на третіх осіб. Справи у суді закривають, а підпільний бізнес продовжує працювати. 

Схожі публікації