Паркувальний бізнес у Чернівцях: питання законності та грошей

ЧернівціInside: про діяльність паркувальних майданчиків

Явища

Оксана Чорна

27 вересня цього року набуває чинності закон про реформу системи паркування. Крім урегулювання правил паркування, зупинки та стоянки, закон удосконалює механізм притягнення до адміністративної відповідальності власників авто. Незабаром 15 мільйонів водіїв та 10 мільйонів автовласників в Україні будуть жити за новими правилами.

Поки чиновники впроваджують зміни, ми вирішили з’ясувати, за якими правилами система паркування в Чернівцях функціонує вже сьогодні.

 
 

Згідно з відповіддю на інформаційний запит до Чернівецької міської ради, в місті функціонує 19 майданчиків для платного паркування, які обслуговують 9 операторів. Вартість паркування за годину коливається від 2,85 до 5 гривень.

Розміщення та функціонування майданчиків для паркування в Україні регулює постанова КМУ «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів». Згідно з постановою, їх розміщує міська рада за погодженням із уповноваженим підрозділом Національної поліції. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Чи погоджені поліцією майданчики для паркування у Чернівцях?

Щоб з’ясувати це, ми написали інформаційний запит до Управління патрульної поліції в Чернівецькій області. Нам відповіли, що з міської ради щодо погодження майданчиків для паркування до них не зверталися. 

Odoo CMS - велика картинка

«Відповідно до рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради, перелік платних майданчиків для паркування, їх розміщення, обладнання, вибір операторів паркування, визначено ще в 2013 році. Управління патрульної поліції в Чернівцях почало свою роботу з 27 березня 2016 року. З моменту створення по сьогодні для погодження розміщення майданчиків для паркування міська рада до нас не зверталася». 

Андрій Одочук, в. о. начальника відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в Чернівецькій області

Проте і ДАІ, яка працювала у 2013 році, майданчики для паркування у Чернівцях чомусь не погодила, говорить Петро Сологуб, колишній координатор ГО «За безпеку дорожнього руху та правопорядок на Буковині» та член громадської ради при УМВС. У 2015 році Петро Сологуб намагався з’ясувати, як діють майданчики для паркування у Чернівцях та чи погоджені вони відповідними органами.

Odoo CMS - велика картинка

Чому ж впродовж 5 років функціонування майданчики для платного паркування і досі не погоджені? Ймовірну відповідь дає юристка Тетяна Шепелько.

«Чому відповідні органи не хочуть погоджувати місця для платного паркування? Тому що більшість майданчиків для паркування у Чернівцях не обладнана паркувальними автоматами, як того вимагає постанова КМУ. Немає паркувального автомата – майданчик для паркування незаконний». 

Тетяна Шепелько, юристка

Чи законні майданчики для паркування у Чернівцях?

Згідно з постановою КМУ, майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування.

Ми вирішили перевірити, чи дотримуються вимог постанови оператори паркування у Чернівцях, та спробували на окремих майданчиках для паркування в місті оплатити послугу в паркоматі.

На майданчику для паркування на вулиці Івана Франка готівку за паркування збирає паркувальник. Оператор, який обслуговує цей майданчик – ПП Микола Чорногуз. Він є оператром і місць для паркування на вулиці Степана Бандери, де також немає паркомату.

Odoo CMS - велика картинка

Просимо оплатити послугу паркування в паркоматі на вулиці Головній біля готелю «Київ», де оператором є ПП Валерій Фаб’ян. Проте отримуємо від паркувальника чек на оплату години паркування вартістю 5 гривень.

Odoo CMS - велика картинка

Втім згідно з відповіддю Чернівецької міської ради на наш запит, вартість години паркування тут становить лише 2,85 гривень. Про це ми запитали Валерія Фаб’яна. У телефонній розмові він відповів, що поки не може пояснити, чому реальний тариф не відповідає офіційному.

На парковці, що на вулиці Кафедральній, встановлено термінал для оплати послуги паркування. Проте термінал не працює. З осені – уточнює паркувальниця.

Odoo CMS - велика картинка

Оператор паркування на вулиці Кафедральній – ПП «Буковина транссервіс». Це приватне підприємство обслуговує загалом чотири парковки в місті. Серед них лише на майданчику для паркування на вулиці Зеленій функціонує паркомат.

Odoo CMS - велика картинка

Паркувальний майданчик ПП «Буковинатранссервіс», що на вулиці Кишинівській, обладнаний терміналом. Проте спробувавши оплатити послугу паркування в терміналі, ми виявили, що в меню її немає.

Odoo CMS - велика картинка

Їдемо до майданчиків для паркування, які обслуговує ПП Олександр Ілащук – начальник дільниці контролю за паркуванням автомобілів Чернівецького міськШЕПу в 2008 та 2010 роках. Це три ділянки на вулиці Небесної Сотні та одна на проспекті Незалежності. За рішенням міської ради, збір коштів за паркування на ційділянці лише з вівторка по суботу, а тариф повинен становити 3 гривні, проте паркувальники просять 5.

Odoo CMS - велика картинка

Пояснити це просимо оператора паркування Олександра Ілащука.

«Які 5 гривень? Вони (паркувальники, – ред.) дають талончик, де написано вартість паркування. Якщо ви заплатили 5 гривень, це ваші проблеми». 

Олександр Ілащук, оператор майданчиків для паркування на проспекті Незалежності та вул. Небесної Сотні

Паркоматів на майданчиках Олександра Ілащука немає, проте у терміналі там можна оплатити послугу паркування. Щоправда не йому, а ФОП Василю Старчуку, який є оператором на зовсім іншому майданчику – на вулиці Калинівській біля ринку «Фортуна». 

Odoo CMS - велика картинка

Проте Василь Старчук переконує, що про це йому нічого не відомо.

«На проспекті в мене немає терміналу ніякого, я ніколи не ставив його там».

Василь Старчук, оператор майданчику для паркування на вулиці Калинівській біля ринку «Фортуна»

Отже, ми перевірили половину парковок у Чернівцях та виявили, що з них паркомат працює лише на вулиці Зеленій. Збір за паркування проводять паркувальники, іноді навіть без касових апаратів.

«Які дії паркувальника: слідкувати за порядком, щоб людина оплатила послугу в паркоматі. Але ні в якому разі він не має права збирати гроші з людей, бо це – шахрайство. Адже ці гроші не обліковуються». 

Петро Сологуб, член громадської ради при УМВС

Odoo CMS - велика картинка

Чи реагує на порушення Чернівецька міська рада?

Тетяна Шепелько пояснює, як міська рада повинна регулювати функціонування майданчиків для паркування в місті.

«Орган місцевого самоврядування може притягнути оператора до відповідальності за порушення правил паркування, за відсутність паркувальних автоматів, за те, що не здійснюється благоустрій майданчику для паркування відповідно до постанови КМУ». 

Тетяна Шепелько, юристка

Про те, що не всі чернівецькі підприємці виконують їхні зобов’язання, говорить і директор Департаменту економіки Чернівецької міськради Ярослав Кушнірик.

«У нас тільки два оператори паркування виконують вимогу постанови: КП МТК «Калинівський ринок» та ПП «Буковинатранссервіс». Міський бюджет отримує кошти від квадратного метра ділянки для паркування, а не від того, є паркомат чи немає. Місто не зацікавлене, щоб закривалися парковки, бо це невигідно. Зараз ми змінюємо положення щодо паркування з чіткішими правилами, після чого проведемо конкурс, щоб оператори вже не могли працювати без паркоматів».

Ярослав Кушнірик, директор департаменту ЖКГ Чернівецької міськради 

Odoo CMS - велика картинка

То скільки коштів надходить до міського бюджету?

Із цим питанням ми звернулися до головного управління ДФС у Чернівецькій області.

Odoo CMS - велика картинка

Отже, бюджет Чернівців отримує кошти залежно від площі ділянки, облаштованої під майданчик для паркування, а не від прибутку, отриманого оператором. А збільшення надходжень порівняно з попереднім роком пов’язане зі збільшенням заробітної плати.Скільки заробляють оператори паркування?

У 2015 році Петро Сологуб разом із громадською організацією «За безпеку дорожнього руху та правопорядок на Буковині» проводили моніторинг діяльності парковок та підрахували, скільки коштів один майданчик для паркування отримував упродовж року.

«Ми моніторили прибуток майданчиків для паркування десь півроку. Кожен день, вечір ми говорили з людьми, спілкувалися, скільки платять. З однієї паркувальної ділянки за рік обіг коштів приблизно становить 650-700 тисяч гривень. Зараз лідери серед операторів паркування – Ілащук, Редько, Старчук. В основному найкрупніший підприємець, який має найбільшу кількість паркувальних місць – це Олексій Редько».

Петро Сологуб, член громадської ради при УМВС  

2013 року ПП «Буковинатранссервіс» отримало 4 ділянки для паркування, а у 2014 році – ще 5. За даними міської ради сьогодні з них працює лише 4. Через збитковість – пояснює Олексій Редько, співвзасновник підприємства, екс-депутат Чернівецької міської ради, колишній голова постійної комісії з питань земельних відносин, будівництва та архітектури міськради.

Ми запитали в пана Олексія, чому не всі майданчики для паркування «Буковинатранссервіс» обладнані паркоматами, і чому ціна паркування там – одна з найвищих у місті.

«Через велику вартість паркоматів деякі парковки обладнані терміналами. Підприємство працює над тим, щоби встановити паркомати на всіх парковках.
Щоб майданчик для паркування функціонував економічно доцільно, підприємство обрало тариф у 5 гривень. Адже збір за паркування високий, податок потрібно заплатити щомісяця. Ми будемо звертатися до міської ради, щоби піднімати тариф.
У нас у людей відсутня культура паркування. Я розумію, дуже багато негараздів у місті, в державі. Але люди поводять себе неправильно, сваряться з паркувальниками, відмовляються платити. Система паркоматів є недопрацьованою».

Олексій Редько, співзасновник ПП «Буковинатранссервіс»  

Odoo CMS - велика картинка

Попри порушення з боку операторів паркування та недопрацьовану систему паркоматів, приватні підприємці сплачують у бюджет міста визначений збір, що залежить від площі землі під майданчик для паркування, а не від їх прибутку.

Тож платити паркувальнику, вимагати від підприємця паркомат чи взагалі користуватися безкоштовними парковками, вирішувати чернівчанам.

Схожі публікації