Інтернет-дилери

ЧернівціInside: про продаж наркотиків через Інтернет у Чернівцях

Явища

Оксана Чорна

Інтернет-магазини, які пропонують легкі наркотики, гарантуючи анонімність – тепер у Чернівцях

На своїх сторінках у соцмережах вони обіцяють товар відмінної якості та точно зважений. Ми провели експеримент, аби переконатись, чи справді будь-хто може придбати наркотики таким способом. Та дізналися, чим так небезпечні легкі наркотики. 

 
 

Зв’язок між продавцем та покупцем здійснюється за допомогою месенджера Telegram. Інтернет-магазин обіцяє анонімність: будь-хто може замовити товар, надіслати гроші на кредитну картку та забрати наркотики, отримавши адресу «закладки» після оплати. Для безпеки обох сторін безпосереднього контакту не відбувається.

"Клиент не видит дилера, дилер не видит клиента. У меня есть номер карточки, на которую я перекидываю деньги. После того, как я перекинул деньги, мне приходит СМС, где написано, где я это могу забрать. Улица такая-то, дом такой-то, почтовый ящик 5, пачка сигарет «Столичная». Я захожу, смотрю, я получил это".

Сергій Ліпатов, кейсменеджер Чернівецького міського Благодійного фонду "Нова сім’я"

Сергій Ліпатов, представник організації, яка допомагає наркозалежним. Він знаходить таких людей на вулиці, розповідає їм про замісну підтримувальну терапію, допомагає з оформленням документів.  Не з чужих вуст знає, де, як і за скільки можна купити наркотики у Чернівцях. Сергій Ліпатов розповідає, що раніше купити наркотики вперше, не маючи знайомих серед дилерів, було неможливо.

"Первый прием наркотиков так и получается: друг принес, кто-то на вечеринке. То есть люди, которые дали человеку первый раз, они уже как-то были связаны с этим кругом".

Сергій Ліпатов, кейсменеджер Чернівецького міського Благодійного фонду "Нова сім’я"

Odoo CMS - велика картинка

Ми знайшли два рекламні оголошення на вулицях Чернівців. І один з інтернет-магазинів діє досі. Тож вирішили провести експеримент, чи справді так легко купити наркотики через Інтернет. Ми замовили 1 грам амфетаміну. Після оплати через термінал, нам прийшла фотографія з точною адресою закладки. Прибувши на місце за зазначеною адресою, ми виявили закладку та одразу викликали поліцію. Правоохоронці вилучили наше "замовлення", що було схожим на амфетамін. Ми написали заяву та передали правоохорнцям наші матеріали розслідування. 

Odoo CMS - велика картинка

Наша героїня не хоче показувати свого обличчя. Зараз їй 30 років, і половину свого життя вона вживає наркотики. Перші дози їй безкоштовно давав її стрийко наркодилер. Пізніше героїні довелося розносити замовлення його клієнтам заради голки. За це вона потрапила у в’язницю на 5 років.

"В 23 года меня посадили. 4 года и 3 месяца я отсидела. Вышла от туда и поняла, что дурная, больше никогда я этого не попробую. Мне друзей не надо, у меня только родные есть, близкие. Если первый раз попробуешь, оно остаётся в голове. Проходит год, пол года – ты всё равно к этому возвращаешься. Я бы никогда не попробовала наркотик, если бы всё это вернула назад". 

Наркозалежна

Odoo CMS - велика картинка

За офіційною статистикою, в Україні – 65 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків. Через анексію територій без лікування залишилось 806 осіб у Криму та приблизно 900 осіб на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областях.

Чернівецький міський Благодійний фонд "Нова сім’я", в якому працює Сергій Ліпатов, патронує програму  замісної підтримувальної терапії у нашій області.  Це програма, коли наркоспоживач приходить до медичного закладу та отримує пігулку. У нього знімається абстинентний синдром і йому не потрібно шукати наркотик, а стан здоров’я покращується.

"На сегодняшний день в нашей организации клиентов зарегистрировано больше 3,5 тис. То есть это клиенты не только из города Черновцы, а и с окрестностей: Сторожинец, Кицмань и ближайшие села".

Сергій Ліпатов, кейсменеджер Чернівецького міського Благодійного фонду "Нова сім’я"

Лікарі наголошують, якщо ваша дитина, знайома чи рідна людина приймає наркотики, діяти треба обережно і швидко.

"Якщо виникає така ситуація, потрібно налагодити контакт з дитиною, щоб вона ще більше не закрилася, не пішла не по тій колії, що має бути. Треба, в першу чергу, налагодити контакт і звернутися за консультацією до спеціаліста".

Анжеліна Думітраш, заступник головного лікаря з медичної частини Чернівецького обласного наркологічного диспансера

Схожі публікації