Рецензія на фільм "Ти квач!"

Вульгарна і дурна розвага, що чимдуж намагається перегнати усі рамки пристойності

Кіно

Дмитро Сидоренко

Жанр: комедія
У головних ролях: Аннабелль Волліс, Джон Хемм, Айла Фішер, Джеремі Реннер, Ед Гелмс
Режисер: Джефф Томсіч

Ця гра триває вже тридцять років. Хоган (Ед Хелмс) та його друзі жодного разу не втрачали азарт та жагу до перемоги, втікаючи від неминучого тавра, що передається легеньким доторком. Щороку впродовж травня п’ятеро шкільних друзів грають у квача. Один тільки Джері (Джеремі Реннер) ще ніколи не програвав, які би підступи йому не влаштовували суперники. Цього року місяць гри припадає на його весілля і всі розуміють, що це найкращий шанс, аби нарешті поквитатись. Тому Хоган збирає друзі, щоби втілити план помсти. Однак Джері не даремно залишається кращим. Він готовий змагатись навіть у неймовірно важливий день свого життя, зіпсувавши всю романтику.  

 
 

"Ти квач!" - це чергова голлівудська стрічка, заснована на реальних подіях. Ну хто б сумнівався у мейнстримі. Цього разу ніби слід віддати належне режисерові: промо матеріали знайомлять нас із самою історією, показують так зване "хоум відео" із грою у квача. Це ніби жарт, що розтягнувся на ціле життя і при цьому не втрачає свою актуальність. Тому цього разу навіть цікаво зацінити такий прикол. Приблизно так сприймаєш даний факт до того моменту, коли з’ясовується, що кіношники знову роздули із Мауглі цілого Кінг Конга заради захопливого сюжету.

Тобто, який би не був реальний бекграунд дійства, у фільмі все скочується до насильницької фантасмагоріїЗрештою, обидва елементи, твердження про "реальність подій" і відповідна абсурдність картинки, гармонійно доповнюють один одного, компенсуючи вади з обох сторін. Завдяки цьому глядач переживає за героїв і водночас регоче з їхніх вихідок та лаж. Увесь цей набір круто поставлений та захопливо знятий. На додачу видовище переважно енергійне і дуже смішне.

При цьому хореографи настільки запарились, що деякі актори іноді виконували справді приголомшливі трюки. Особливо, коли потрапляли на всілякі перешкоди. Джеремі Реннер під час виконання трюку зламав руку у двох місцях. Це при тому, що у актора доволі багатий досвід подібного роду зйомок. 

Odoo CMS - велика картинка

Інколи стрічка навмисно "провисає", щоби виправдати свій рекламний слоган. Якраз у цей момент можна причепитись до низки очевидних недоліків, які виникають під час дисбалансу двох основних елементів і руйнують усю концепцію, задану режисером.

Під кінець Джефф Томсіч намагається додати драми, щоб якось зачепити глядачів. Але після "дитячого" квача із крутими трюками і справжніх драматичних сцен, які виставили як комедійні, у подібні речі якось не дуже хочеться вірити. Тим паче усі ці "важливі життєві моменти", типу похорону чи весілля, слугують звичайними декораціями і не відіграють майже жодного значення у житті персонажів. Отже, вони так само втрачають будь-яке значення для аудиторії. 

Odoo CMS - велика картинка

"Ти квач!" - це комедія, яка більшість часу тримається на межі нав'язаної маркетингом "реальної історії" і дивовижної хореографії, яка перетворила простеньку гру у професійне і потенційно травматичне захоплення. Стрічка ніби зображує дитячу забавку, яка "пережила" разом з героями усі ключові моменти життя і досі тримає їх разом, однак дорослий гумор і вульгарна лексика надто грубо продовжують тендітну лінію безтурботного минулого. Хоча би тішить те, що український дубляж може доволі вправно і гармонійно замінити англійські матюки нашими прикольними слівцями. На цьому не перший рік вже виїжджають збочені комедії, зокрема найбільший яскравий їхній представник - "Дедпул". Коротше, якщо не перейматись усіма тонкощами, то "Ти квач!" ідеально пасує для відпочинку а-ля "поржати під попкорн". А що ще треба для хорошої комедії?

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації