Рецензія на фільм "За бортом"

Від перестановки доданків вийшла якась лажа

Кіно

Дмитро Сидоренко

Жанр: комедія, мелодрама
У головних ролях: Ганна Феріс, Єва Лонгорія, Джон Ханна, Джош Сегарра, Свузи Кьорц, Еухеніо Дербес
Режисер: Боб Фішер, Роб Грінберг

У центрі подій розгортається особиста драма Кейт (Анна Феріс), яка самотужки виховує трьох доньок та ледь не загинається на роботі. Якось вона влаштовується чистити килими на яхті багатія Леонардо (Еухеніо Дербес). Самозакоханий бабій впродовж усього періоду експлуатації не гаяв жодного принагідного моменту, щоб тільки якомога нахабніше принизити свою прибиральницю та покепкувати з неї. Проте одного разу стався нещасний випадок: Леонардо угарно вилетів за борт своєї яхти, а коли він все ж дістався суші, то не зміг згадати, хто він, чим займається і що з ним сталося. Кейт випадково побачила сюжет у новинах, де оголосили сумну звістку. У ту ж мить вона вирішує помститися за неприпустиму поведінку чоловіка. Ображена дівчина представляється дружиною пацієнта та забирає його додому. Тепер він повинен гарувати на трьох роботах, доглядати дітей, ганяти у магазин та куховарити. 

 
 

Фільм "За бортом" є ремейком запальної і прикольної однойменної голлівудської комедії 1987 року з Голді Хоун і Куртом Расселом. Ця стрічка відноситься до пам’ятної збірки комедій, які свого часу дуже тішили глядачів. Річ у тім, що це не якась там попсова жуйка, а невимушена пригода. Чи вдалося Робу Грінбергу, дуже популярному мексиканському режисеру, переосмислити її, додавши трішки магії від себе? Варто відзначити, що це не перша спроба ремейку. Раніше в Індії зняли фільм, а у Південній Кореї серіал.    

Як завжди спершу потрібно обговорити персонажів та відповідні метаморфози, яких вони зазнали під час зйомок. Режисер вирішив поміняти головних героїв оригіналу місцями: тепер замість пихатої дівчини-мільйонерки ми отримали хамовитого багатія у виконанні Еухеніо Дербеса. І після перегляду першого ж трейлеру всі одразу причепилися до його зовнішності: от ніби він чудово тягне комедійну роль у першому акті, однак недопрацьовує у решті двох, і це через специфіку його міміки. Доля правди у цьому є, однак справа не у вигляді актора. Тут вміння відіграють свою роль. Не по силах одному з найпопулярніших мексиканських акторів відіграти роль закоханого і прив’язаного до нової сім’ї мільйонера, яким раптом почав перевиховуватись і звик до нового графіку відшкодування образ, завданих тендітній леді. Спершу Леонард ходить із трішки прибитим подивом на обличчі, заново вивчаючи "рідний" побут. Однак коли він розуміє, що не байдужий до Кейт, цей вираз нікуди не зникає. Складається враження, що він просто в шоці від сценарію.

Odoo CMS - велика картинка

Зрештою, стосунки між головними героями стають фальшивими. Глядач перестає вірити у хімію, що мала би вирувати між ними. Можливо, це вада сценарію, оскільки у тексті так детально не прописаний момент початку їхнього потягу одне до одного.

Крім того, Роб Грінберг приділив увагу інтеграції побічних сюжетних арок, як от мексиканські інтриги між родичами багатія. Щось типу гумору над місцевим колоритом. Однак замість додаткового заохочення, глядач постійно відволікається і встигає зосередитись на головній лінії. А це дуже важливо, тому що головна концепція стрічки - це легка романтична комедія, із домішками побутових пригод т угару. Жодне гротескне патякання не повинне відволікати від парочки незнайомців у процесі закохування. 

Odoo CMS - велика картинка

"За бортом" - це надто перевантажена комедія, яка ніяк не може вловити відчуття авантюрної невагомості. Якщо геги із Леонардо вдало прописали (очевидно, у принципі, бо на цьому ж майже побудований увесь комедійний стрижень проекту), то про Кейт якось забули. Вона лишень відіграє роль заводили, яка детонує сміх аудиторії у кінозалі. Тим більше, левову частку концепції гумору показали у трейлерах, тож стрічка мало чим може вразити. А вона йде майже дві години. Мейн сторі вийшла доволі милою (мексиканські канікули обговорювати немає сенсу, бо їх вписали для того, аби на протилежному фронті ми переживали за головного героя), але недостатньо цупкою. Просто у якийсь момент сценарист пише "І вони покохали одне одного". От тільки без необхідного бекграунду ідея цього зв’язку не працює на екрані як належить.

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації