В український прокат вийшла стрічка «Ліга Справедливості»

Розширений матеріал про реліз фільму

Кіно

Дмитро Сидоренко

Малa дитина боязко дістає з внутрішньої кишеньки телефон, аби хоча б крихітний відбиток надії залишився з нею назавжди – тут, на ексклюзивній світлині. А далі, стримуючи ледь відчутні коливання голосу, вона тендітно гукне божественне і невідоме людству створіння. Ця істота щоразу стрімко виринає із яскравих сонячних променів, і з останнім їхнім спалахом зникає у зів’ялому сяйві.

16 листопада в Україні – прем’єра фільму Зака Снайдера та Джоса Уідона "Ліга Справедливості".

Cамопожертва Супермена (Генрі Кавілл) надихнула Брюса Вейна (Бен Аффлек) знову повірити у людство та стати на його захист. Заручившись допомогою Діани Прінс (Галь Гадот), він хоче дати відсіч могутньому супротивнику. Бетмен і Диво-Жінка знаходять і об’єднують у команду мегалюдей для боротьби з планетарною загрозою. Але чи не надто пізно рятувати Землю від неминучого?

За легендою надзвичайно потужні макґафіни кіновсесвіту (материнські коробки) віддали на зберігання амазонкам, атлантам і людям. Перші дві раси заточили артефакти у потаємні і добре захищені сакральні храми, поставивши їх на вишукані постаменти. А от люди… Без зайвих турбот жбурнули десь у лісі в яму ту чудернацьку штуковину, закопали und alles. І от тепер Степовий Вовк (озвучив Кіаран Хайндс) повертається, аби помститись.    

Odoo CMS - велика картинка

Хейт фанбази "DC" після "Бетмена проти Супермена" ще не вщух повною мірою. А до релізу "Ліги Справедливості" критики та глядачі віднеслися із пересторогою, оскільки більшість персонажів вперше з’являються у такому складі. А для деяких критиків це взагалі не dream team, а збіговисько ноунеймів. До того ж значно вплинула раптова зміна режисера Зака Снайдера на Джоса Уідона, яка відбулась у зв’язку із сімейною трагедією Зака. А тому порівняння режисерських підходів уникнути майже неможливо, хоча Джос лише й продовжив почату Заком справу.

Тож крізь безліч перешкод, скандалів та позапланових перезйомок стрічка все ж виходить у широкий прокат на втіху всім небайдужим до комікс-культури.

15 листопада у "Планеті кіно" відбувся Justice League Day. Це масштабна подія, приурочена виходу стрічки у широкий прокат. Організатори провели тематичні конкурси, квести, змайстрували крутецькі фотозони та атмосферний антураж. 18 листопада оголошено Днем "Ліги Справедливості". Тож у всіх фанатів буде ще одна можливість відсвяткувати вихід фільму.

Трейлер "Ліги Справедливості" набрав більше переглядів, ніж трейлер фільму "Тор: Раґнарок" (105 v. 96 мільйонів переглядів). Тож змагальний абордаж на бокс-офіс продовжується.

 
 

"Оу, то це ж твій сигнал! Отже, нам час рушати!"

Флеш (Езра Міллер) так мило і кумедно реагує на знайомство з відпадними супергероями, що його щире захоплення одразу ж полонить глядача. А от у студійних босів свій особливий сигнал – цупкий хрускіт грошенят. Тож варто не гаяти часу і якомога швидше робити team-up стрічку, а сольники вже потім підтягнуть. І не слід звинувачувати їх у наслідуванні "Marvel" - вони все ж роблять навпаки.

"Мій фільм вже у 2018!"

Джейсон Момоа

Водночас боси проаналізували попередні помилки і подбали, щоби стрічка сподобалась глядачам. Внаслідок перезйомок сюжет став більш лаконічним та цільним, а лінії персонажів більш допрацьованими (хоч і зараз не все ідеально, проте могло бути значно гірше).

Warner Bros. одразу планували, щоби хронометраж фільму не перетинав встановленої межі у 105-120 хвилин. Кевін Цудзихара, голова студії, вважає, що цей таймлайн ідеально пасує для того, аби глядач зацікавився і не втомився від перегляду. Тому додаткові зйомки ніяк не вплинули на хронометраж стрічки.

"Зак зібрав увесь каст, перед цим він зняв два фільми з кіновсесвіту DC, які справили величезний вплив на "Лігу справедливості" у плані дизайну, сюжету і всього іншого. Це все ще картина Снайдера".

Бен Аффлек

Odoo CMS - велика картинка

Якщо коротко, то фільм наділений Снайдерівським візуалом і роботою над персонажами й оповіддю від Уідона. Відчувається стандартна драматична структура, по якій Джос намагається поступово розкрити характери персонажів. І у нього це вдається, а тому контраст з попереднім team-up`ом "Загоном самогубців" видно навіть неозброєним оком.

Нарешті між персонажами вибудовується тісний зв’язок, і за цим процесом цікаво спостерігати. У кожного є свої закидони до "колеги по цеху", тому вирішення подібних суперечок відбуваються по мірі надходження де завгодно: на примарному даху, у моторошній каналізації або у затишній кімнаті.

"Мені сподобався наш жарт із Брюсом. Діана вважає, що він помре старим ловеласом, а Альфред їй у цьому потурає. Вона постійно зачіпає Брюса. Мені здається вона щось до нього відчуває".

Галь Гадот

"А мені сподобалося, як жартували Бетмен і Аквамен, і наш момент з Бетмобілем - дуже класний момент".

Джейсон Момоа

Невже вони там стендап-батл влаштували замість збору Ліги? Саме так. "Ліга Справедливості" містить, певно, найбільший відсоток гумору серед інших фільмів кіновсесвіту. І це неймовірно круто. Героям нарешті позатикали всі щілини з надмірним пафосом і брутальністю. Тож вони виглядають природно і невимушено. А Езра Міллер взагалі викрадає серденько глядача своїми прикольними репліками.

"Веселі моменти рівномірно розподілені і більше схожі на "гумор шибеників", коли жарти народжуються в екстремальні моменти і допомагають пережити дуже погані ситуації".

Генрі Кавілл

От тільки експозиція та представлення займають майже годину від усього хронометражу ("Месники" сходу кидалися у вир екшену, бо їх публіка вже добре знала). Через що решта подій відбуваються у цілковитій метушні.

Крім того, до релізу стрічки моделі Victoria’s Secret представили ексклюзивний косплей на персонажів Ліги: Карлі Клосс – Бетмен; Кендіс Свенпойл – Супермен; Бехаті Принслу – Диво-Жінка; Ерін Хітертон – Аквамен. 

Odoo CMS - велика картинка

Авторська переробка легендарної композиції Бетмена з фільму 1989 року від Денні Ельфмана неймовірна, насичена нуарними нотками ностальгії. Це вдалий вибір для обрамлення вступної сцени. Також сингл "Everybody knows" виконавиці Sigrid вдало перехоплює естафету та потужно доповнює наступну сцену.

Герої стрічки, у зв’язку із таким таймлайном та з відсутністю власних сольників (Аквамен, Флеш, Кіборг – це тільки з основних, а персонажі другого плану, які теж мають свої сюжетні арки, взагалі більше скидаються на сценарний баласт), не розкриваються повною мірою. Натомість "Ліга Справедливості" намагається розважати глядача, аби приховати просідання в оповіді та нарешті перейти до наступного етапу кіновсесвіту.

Варто відзначити, що Бен Аффлек вкотре виправдав своє призначення на роль Бетмена. Те, що він дуже брутальний, підкачаний і нереально небезпечний, це вже всі зрозуміли. У "Лізі" ж Бетмен нарешті починає іронізувати над собою, і це просто безцінно. І навіть посміхається! Не проґавте цю мить!

"У "Лізі" Бетмен буде людянішим. Від буде більш позитивним і намагатиметься радіти життю". 

Бен Аффлек

Odoo CMS - велика картинка

Джейсон Момоа вправно вжився в образ пияки та гульвіси з морських глибин. Усі глядачі відзначають те, що саме Флеш постає перед нами "зеленим", бо у нього ще зовсім немає супергеройського досвіду. Однак і Аквамен поки що теж не сформувався як лідер і герой свого народу, хоча й виглядає загартованим і досвідченим мужиком. Він поки лише потихеньку тусить з рибалками і рятує їх від шторму. Тому перший гачок на сольник успішно закинуто.

А от із твістами якось не складається у кіновсесвіту. Воскресіння Супермена – найбільш очікуваний поворот у всій сюжетній лінії. Так, смерть криптонця все ж вразила глядачів, але вже остання сцена фільму "Бетмен проти Супермена" довела їм, що це ніякий не "плот твіст століття", а лише сценарний порожняк.

Та навіть на постери прибульця потикали всюди, куди тільки можна. І у трейлерах загадково так натякали на його появу. Тож чергові спекуляції та конспірологічні теорії про грандіозний твіст, повернення Супермена, заполонили мережу. А по суті саме повернення супергероя (у нас тут, кхм, хронометраж не "Снайдерівський на 3 години", тож треба все у темпі, у темпі робити) вийшло невиразне.

А що про це думає Бетмен?

"Мені хочеться надерти зад Супермену знову. Це було б дуже весело - влаштувати їм реванш, та й зад у нього нічогенький".  

Бен Аффлек

Odoo CMS - велика картинка

У "Лізі Справедливості" є дві сцени після титрів. Перша змусить з’їхати вас з глузду, а після другої ви взагалі втратите свідомість.

Свого часу представники студії також зазначали, що "Ліга" змінить тон на більш світлий, легкий, а також відзначиться найновітнішою комп’ютерною графікою. Перший пункт було виконано, а от щодо другого є деякі сумніви.

Підозри про жахливий графон (ледь не a la шутери нульових) справдилися лише частково. Спецефекти, які ми бачили у трейлерах та на фото, значно "підтягнули" до релізу, але ІІІ акт все ж просто поглинають "суцільні грін-скріни Снайдера" і тотальна SGI безвихідь. Саме через надмірну комп’ютерну графіку глядачі та преса критикували ІІІ акт "Бетмена проти Супермена" та "Диво-жінки" (кажуть, що і тут без Снайдера не обійшлося). Дивовижно, як одна й та сама людина може знімати паралельно приголомшливі вступні сцени з власним візуальним почерком, а під кінець фільму видавати такий гармидер.

І якраз у заключному акті "Ліги" SGI мило доводить ледь не до відчаю, настирливо роз’їдаючи слизову оболонку. Очевидно, що в індустріального титана "Disney" флагманські студії, які прискіпливо промальовують ледь не кожен піксель. Але все ж фінальна битва "Ліги" ніяк не відповідає цифрі бюджету у 300 мільйонів (а полігональні кристали та мутовані щупальця взагалі як окремий вид страждання).

Odoo CMS - велика картинка

Антагоніст фільм Степовий Вовк (озвучив Кіаран Хайндс) звалюється з неба прямісінько на голову протагоністам. Ніби такий: "Excusez moi, але я зараз усім вам наваляю, добивати, звісно не стану, а краще сконцентруюсь на своїх узурпаторських утопіях". Сам персонаж – витвір комп’ютерної графіки. І виглядає він доволі пристойно, хоча пика у нього ну дуже скуйовджена.

Ще один продукт SGI, Кіборг (Рей Фішер), доволі похмурий та трішки картонний. За його становленням цікаво спостерігати, але, на жаль, хронометражу банально не вистачає на повноцінний розвиток нового персонажу. До того ж його передісторію повністю вирізали. Хоча цей недолік грає на користь перспективи майбутнього сольника, то це вже другий гачок). От тільки графіку справді варто "підтягнути". До аполлонської збірки Альтрона йому далеченько. Напевно більша частина коштів на спецефекти пішла на вуса Генрі Кавілла (згідно з контрактом на зйомки у новій частині "Місії нездійсненної" він повинен був навмисно відростити вуса, однак паралельно Генрі брав участь у додаткових зйомках "Ліги", а тому питання з вусами стояло гостро, бо їх у Супермена апріорі не може бути).

Odoo CMS - велика картинка

"Ліга Справедливості" сприймається на одному подиху. Це легка і не перевантажена зайвими елементами стрічка з доволі оригінальним гумором. Проте інколи вона все ж занадто заграє із невластивим їй стилем. Здається, що Warner Bros. поки точно не визначились, який вектор розвитку для кіновсесвіту буде найперспективнішим. Тому глядачам варто очікувати на чергові несподіванки. І сподіватися, що подібні експерименти будуть успішними. Тож кіновсесвіт "DC" ледь-ледь, хоч і незграбно, але все ж встає на ноги.

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації