Користувачам Telegram запропонували колективно судитися за месенджер

Юристи організації мають намір оскаржити вимоги ФСБ і Роскомнадзора

Про головне

Ярина Боринець

Організація "Роскомсвобода" оголосила про запуск громадської кампанії "Битва за Telegram" в підтримку месенджера Павла Дурова

Всім користувачам месенджера запропоновано приєднатися до колективного позову на захист Telegram від дій ФСБ. Зробити це можна на спеціальному сайті telegram.vs.fsb.today, залишивши своє ім'я та електронну адресу, повідомляє Meduza.

Юристи організації мають намір оскаржити у всіх можливих інстанціях (у тому числі в Конституційному, Верховному суді РФ і ЄСПЛ) вимоги ФСБ і Роскомнадзора щодо передачі ключів шифрування месенджера. На думку ініціаторів кампанії, колективний позов "додасть більший резонанс справі і наочно покаже, що в незалежному і вільному мессенджері зацікавлені дуже багато громадян Росії".

"Реалізовуючи своє конституційне право на судовий захист ми будемо, використовуючи всі механізми національних і міжнародних судів, оскаржувати подібні вимоги ФСБ і Роскомнадзора, а також оскаржувати відповідні законодавчі норми про організаторів поширення інформації і "пакету Ярової", положення яких прямо порушують наші цифрові права і наше непорушне право на таємницю особистого життя і таємницю листування".

"Роскомсвобода"

28 червня 2017 року Роскомнадзор включив Telegram до реєстру організаторів поширення інформації, а потім ФСБ зажадала від керівництва сервісу надати ключі шифрування для декодування повідомлень всіх користувачів месенджера.

Після відмови ФСБ склала протокол про адміністративне порушення, на основі якого суд оштрафував Telegram на 800 тисяч рублів. Рішення суду є формальним приводом для блокування месенджера в Росії, яке може статися вже 28 грудня.

Джерело фото

Схожі публікації