Адвокати Telegram звернулися в ООН за захистом від дій ФСБ

ФСБ звернулася до Telegram з вимогою надати ключі від листування влітку 2017 року

Про головне

Ярина Боринець

Адвокати «Агори», які представляють інтереси Telegram, звернулися в ООН за підтримкою в суперечці з російською владою з приводу розкриття ключів шифрування листування

Член асоціації Дамір Гайнутдинов відправив відповідний лист спецдоповідача ООН з питань права на свободу слова Девіду Кайє, передає Meduza.

У листі йдеться, що Telegram в Росії оштрафували за відмову передати ФСБ ключі шифрування. Тому «Агора» просить Кайє рекомендувати російському уряду «утриматися від розширення практики довільного втручання у право громадян на свободу вираження поглядів, приватність і анонімність, в тому числі онлайн».

Тепер у російської влади з'явився формальний привід для блокування Telegram, оскільки він порушив нові вимоги закону «Про інформацію», що стосуються месенджерів. На думку юристів, це суперечить резолюції Генасамблеї ООН «Право на недоторканність приватного життя у цифрову епоху».

«Агора» також нагадала, що принцип шифрування в Telegram не дозволяє адміністраторам месенджера отримати доступ до ключів, які генеруються на пристроях користувачів. Гайнутдінов порівняв справу Telegram із тяганиною між ФБР та Apple, коли американська компанія відмовилася створювати програму для злому iPhone.

ФСБ звернулася до Telegram з вимогою надати ключі від листування влітку 2017 року, відразу після того як месенджер погодився стати на облік за російськими законами. Telegram проігнорував вимогу спецслужби.

Після цього ФСБ склала протокол про адміністративне правопорушення, за яким 12 грудня суд оштрафував Telegram на 800 тисяч рублів. Рішення суду - формальний привід для Роскомнагляду звернутися до провайдерів для блокування Telegram.

Джерело фото

Схожі публікації