Чернівці надихатимуть митців з України та Польщі

У BUNKER відбудеться міжнародна мистецька резиденція

Про головне

Оксана Чорна

Працюючи з місцевим контентом, художники творитимуть у Чернівцях та про Чернівці

Впродовж 1-9 липня у Центрі сучасного мистецтва BUNKER проходитиме міжнародна мистецька резиденція. Художники-студенти та випускники мистецьких вузів Польщі та України зануряться у сьогодення міста та відтворять його у своїй творчості. Роботи учасників резиденції презентуватимуть під час виставки 8 липня.

Мета проекту – створити арт-середовище в Чернівцях, розповідає автор ідеї проекту та куратор резиденції Тарас Полатайко.

"У нашому місті є креативні творчі особистості, але немає арт-школи, крім художньої школи для дітей. Ми запросили цікавих і талановитих художників з України та Польщі, щоби показати нашим митцям, як вони творять. Під час резиденції у Бункері, наші художники зможуть спілкуватися з гостями, переймати їх досвід та ділитись ідеями".

Тарас Полатайко, куратор резиденції

Серед 22 учасників проекту – художники, арт-критики та журналісти. Перед резиденцією організатори надіслали митцям літературу про діячів культури, пов'язаних із Чернівцями: Фредерика Кіслера, Пауля Целана, Розу Аусландер, Юрія Федьковича, Міхея Емінеску, Ольгу Кобилянську,  Вільгельма Райха, Фелікса Конрпасека та Фрідріха Зельника.

"Прочитавши про великих людей, учасники отримають якесь бачення Чернівців. Потім вони приїдуть сюди, житимуть чернівецьким сьогоденням і творитимуть. Обмежень щодо їх творчості немає. Це може бути відео, живопис, будь-який арт. Але головним принципом проекту є праця з місцевим контекстом".

 Тарас Полатайко, куратор резиденції

Odoo CMS - велика картинка

Міжнародна мистецька резиденція – громадська ініціатива, реалізована без фінансування олігархів, наголошує Тарас Полатайко. Проект підтримується Фондом Адама Міцкевича та Польським Інститутом у Києві.

Резиденція у Чернівцях є безпрецедентною для України, адже вперше у такому проекті братимуть участь закордонні митці.

"У нас в Чернівцях чогось такого, що стосується візуального сучасного мистецтва, ніколи не було. Учасники резиденції – молода творча енергія. Бункер стане середовищем для цієї бурхливої творчості. Це потужний навчальний процес. Двері Бункера відкриті для всіх, хто захоче поспілкуватись із митцями".

Тарас Полатайко, куратор резиденції

Куратор проекту сподівається, що багатогранна історія та сьогодення міста надихнуть учасників резиденції.

Схожі публікації