У Чернівцях німецький митець Ґунтер Демніґ закладе пам'ятний знак жертвам нацизму

Чернівці стануть 1101 містом у Європі, де встановлять меморіальний знак "Штольпершвеллє"

Про головне

Оксана Чорна

Урочиста церемонія закладання меморіального знаку "Штольпершвеллє" відбудеться біля колишнього стадіону єврейського спортивного товариства "Маккабі"

2 липня в Чернівцях перед входом до майбутнього кіно-мистецького центру імені Івана Миколайчука, що на вулиці Головній 140, відбудеться урочиста закладка пам’ятного знака "Штольпершвеллє".

Про це на сторінці в мережі Facebook повідомляє Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини.

"Штольпершвеллє" у перекладі з німецької мови – "поріг спотикання" або "поріг пам’яті". Меморіал нагадуватиме чернівчанам про тисячі єврейських мешканців міста, депортованих 75 років тому представниками румунського режиму маршала Йона Антонеску в гетто та табори Трансністрії.

Для вшанування пам’яті жертв геноцидів, вчинених націонал-соціалістами в роки Другої світової війни, Чернівці відвідає відомий німецький митець Ґунтер Демніґ. За традицією він особисто закладе пам’ятний знак, виготовлений у Німеччині у формі пластини з латуні з вигравіюваним надписом.

Чернівці стануть 1101 містом у Європі та другим в Україні (після Переяслав-Хмельницького), де вже існують подібні знаки.

Фото Карін Ріхерт

Схожі публікації