Німецький бундестаг скасував вироки за гомосексуальні відносини між чоловіками

Постраждалим виплачуватимуть компенсації

Про головне

Оксана Чорна

З 1949 року кримінальну відповідальність за гомосексуальні стосунки несли близько 64 тисяч чоловіків

Бундестаг одноголосно ухвалив рішення скасувати всі вироки 175 параграфу Кримінального кодексу, що передбачав кримінальну відповідальність за гомосексуальні відносини між чоловіками.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на DW.

Параграф 175 було внесено до Кримінального кодексу Німеччини ще під час правління кайзера, він активно застосовувався в період нацизму і після 1945 року залишався в правовій системі ФРН і НДР.

У 1968 році закон скасували в НДР, роком пізніше він був пом'якшений і в Західній Німеччині, а остаточно його прибрали з Кримінального кодексу тільки в 1994 році.

Постраждалим — а їх з 1949 року було близько 64 тисяч — виплатять компенсації розміром 3000 євро плюс 1500 євро за кожен рік ув'язнення.

Втім, достеменно невідомо, скільки із засуджених за цим законом ще живі. Міністерство юстиції передбачає, що за компенсацією звернуться до 5 тисяч осіб. Міністр юстиції ФРН Хайко Маас назвав це рішення «запізнілими актом відновлення справедливості».

В останній момент Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз виключили з програми компенсацій осіб, засуджених за гомосексуальні відносини з підлітками, які не досягли 16 років. Опозиція, а також соціал-демократи наполягали на тому, що виключити потрібно лише тих, хто вступав у відносини з дітьми до 14 років.

Джерело фото

Схожі публікації