Польща розбудує мережу газопроводів, щоб зменшити використання російського газу

Країна готова вкласти майже €900 мільйонів у новий газогін

Про головне

Оксана Чорна

Польський оператор газопроводів – компанія Gaz-System – заплатить за будівництво трубопроводу Baltic Pipe з Північного моря до Польщі орієнтовно 874 млн євро

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на компанію Gaz-System.

Будівництво газопроводу по дну Балтійського моря коштуватиме 442 млн євро, 342 млн євро витратять на розбудову польської газотранспортної системи, Gaz-System покриє також 64% коштів будівництва газокомпресорної станції, а це – майже 91 млн євро, йдеться в повідомленні.

Проте компанія зазначає, що фінансові розрахунки є дуже приблизними і можуть суттєво змінитися.

Польська частина трубопроводу складається з морського відрізку від данського острова Зеландія до польського населеного пункту Нєхоже на узбережжі Балтійського моря. Gaz-System також покриє більшу частину коштів будівництва газокомпресорної станції на острові Зеландія. Крім того, польська сторона мусить значно розбудувати мережу власних газопроводів на території країни, щоб можна було транспортувати газ із Норвегії.

Нагадаємо, глави урядів Польщі і Данії кілька днів тому підписали у Копенгагені меморандум щодо спільної реалізації проекту Baltic Pipe, який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії.

Документ передбачає прийняття остаточного рішення щодо реалізації інвестиції в 2018 році і завершення будівництва газопроводу до жовтня 2022 року. Як сказала глава польського уряду Беата Шидло, для Польщі це дуже важлива інвестиція, пов'язана з покращенням енергетичної безпеки Польщі й усього регіону.

Загальна вартість будівництва газопроводу Baltic Pipe становитиме близько 1,7 млрд євро.

Джерело фото


Схожі публікації