У Глибоцькому районному суді підсудних тримають у металевих шафах

Про це заявила омбудсмен Валерія Лутковська

Про головне

Аліна Лісненко

У Глибоцькому районному суді Чернівецької області підсудних тримають у металевих шафах, які не відповідають правам людини

Про це повідомили в прес-службі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

"Зазначені металеві шафи були виявлені 8 лютого 2017 під час моніторингового візиту. Зокрема, встановлено, що всупереч вимогам законодавства, людей, доставлених під конвоєм до Глибоцького райсуду тримають у закритих металевих шафах без доступу до світла і без вентиляції. Повітря і світло потрапляють всередину через прорізані у шафах отвори розміром 10х20 см. Також на момент візиту в цьому приміщенні зафіксоване відсутнє водопостачання, що не дозволяє скористатися умивальником та унітазом". 

прес-служба уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської

Моніторингова група також зазначила, що сама шафа виглядає як середньовічна катівня і складається з двох секцій заввишки 2 м і площею 2 м кв. на людину, яка повинна розміститися сидячи на лавці шириною 25 см. При цьому, згідно з установленими нормами, площа кожної камери для підсудного повинна бути не менше 4 м кв.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Окрім того, осіб, яких конвоюють до суду, не забезпечують харчуванням, що також є суттєвим порушенням прав людини.

"Моніторингова група одностайно переконана - утримання людини в приміщенні суду в такий спосіб є грубим порушенням міжнародних та національних стандартів поводження з особами під вартою і може розцінюватися як порушення норм Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, поводження і покарання". 

прес-служба уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської

Джерело фото.

Схожі публікації