СБУ оприлюднила документи КДБ про свідоме замовчування Голодомору

Архівні документи опублікували до Дня народження Джеймса Мейса

Про головне

Аліна Лісненко

18 лютого Джеймсу Ернесту Мейсу (James Earnest Mace) мало би виповнитися 65 років

Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу Геноцидом, повідомляє прес-служба СБУ.

Працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету «Усна історія українського голоду 1932–1933 рр.», Дж. Мейс зібрав понад півсотні аудіо-записів очевидців, що вижили під час Голодомору, й після війни опинилися в США. Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи», виданої у 1986 році.

У 1986-1990 роках історик стає виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років (US Commission on the Ukraine Famine), звіт якої у 1988 році був переданий у посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив до ЦК Компартії України.

КДБ уважно стежило за дослідженнями Голодомору закордоном і доповідало компартійним босам. У Галузевому державному архіві Служби безпеки України зберігаються унікальні документи за підписом Голови Комітету Державної Безпеки Української РСР Миколи Голушка – інформування до ЦК Компартії України «Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого «штучного голоду» в Україні в 1932-1933 роках» та «Об усилении антисоветской шумихи за рубежом в святи с вопросом о массовом голоде на Украине». На сторінках цих документів згадується Дж. Мейс і його Комісія, діяльність яких викликала у СРСР передбачувану паніку.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей «західних вчених і журналістів», промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення «антісовєтской шуміхі».  

Схожі публікації