Феміністичний лекторій у Чернівцях зібрав повну залу слухачів

Захід відбувся з нагоди Міжнародного жіночого дня

Про головне

Оксана Чміль

Команда "Лабораторії культури" та формація "‎Roșa Collective" провели тематичний лекторій у форматі 15х4 в рамках проекту "Феміністичний Восьмоберезень", що відбувся в медіа-центрі "Belle Vue"

Мисткиня, кандидатка політичних наук, відкрита лесбійка та громадська активістка прочитали тематичні лекції - про фемінітиви в українському фаховому мовленні, про сенс відзначення 8-го березня, про бодіпозитив і партнерство з власним тілом, а також про жіночу сексуальність.

Інна Кубай розповіла про фемінітиви в українському фаховому мовленні, зазначивши, що вони властиві для української мови, оскільки широко використовуються ще в рукописах 16 століття. Викорінюватись з мови фемінітиви почали вже в радянський час.

"Оскільки Україна – складова частина європейського цивілізаційного простору, ми повинні розуміти, що весь цивілізований світ активно використовує фемінітиви. Не використовувати фемінітиви – це велика проблема, що стоїть на шляху порозуміння між нами та європейцями, французами, в мові яких фемінітиви - типові".

Інна Кубай, кандидатка політичних наук

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Наталія Єрьоменко розповіла чому в Міжнародний жіночий день не варто бажати жінкам бути лише красивими, ніжними та хазяйновитими.

"Традиція святкування 8 березня базується на традиції радянській. Те, що ми відзначаємо зараз – це те, що ми успадкували з радянських часів. У цьому основна трансформація, адже жіночий день задумувався не як відзначення руху за права жінок, а як частина руху за ці права, як привід нагадати про якісь проблеми та утиски".

  Наталія Єрьоменко, учасниця "Феміністичної майстерні" та засновниця ініціативи "Roșa Collective"

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

 Марія Агісян розповіла, що таке бодіпозитив і як навчитися любити своє тіло.

"Людина не має відповідати вашим чи чиїмось ще уявленням про красу і ховати себе, бо її зовнішній вигляд травмує ваші естетські ніжні почуття. Немає універсального рецепту, як позбавитись від ненависті до себе, але можна поспостерігати, як ви ставитеся до інших людей, можливо риси, які ви не любите в собі, вас притягують в інших людях. Адже бодіпозитив – це робота над своїм ставленням до інших і до себе, це те, як ми думаємо, як ми говоримо".

 Марія Агісян, співавторка фото-проекту "#тыждевочка"

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Олена Сабельфельд поділилась розумінням жіночої сексуальності.

"Можна подумати, що сексуальність починається з розміру грудей та сідниць, але сексуальність починається там, де починається твоя думка, де починається твоє "Я"".

Олена Сабельфельд, лікарка, відкрита лесбійка  

Odoo CMS - велика картинка

Лекторій зібрав понад 60 слухачів, які брали участь у дискусіях.

Команда 15х4 Chernivtsi 2.0 вже не вперше організовує такі події. Вона проводять безкоштовні освітні зустрічі, на яких розповідають чотири науково-популярні лекції тривалістю по п'ятнадцять хвилин. Мета проекту - просувати ідею популяризації науки і зробити знання більш доступними.

Стрім з подій можна подивитися за посиланнями: https://www.facebook.com/wecheinfo/videos/746790768849721/

https://www.facebook.com/wecheinfo/videos/746840148844783/ 

Фото Галини Волощук

Схожі публікації