Зовнішня розвідка затримала екс-регіонала Шепелєва

Шепелєва було затримано 8 лютого під Києвом

Про головне

Ярина Боринець

Служба зовнішньої розвідки затримала екс-депутата від БЮТ та Партії регіонів Олександра Шепелєва

Про це повідомляють джерела INSIDER. За словами співрозмовника, Шепелєва було затримано 8 лютого під Києвом. Інших деталей співрозмовник поки не повідомив.

В Україні Шепелев звинувачується у замовних вбивствах та державній зраді.

Як повідомлялося, справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 році. Шепелева звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму понад 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борулько в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн в березні-травні 2009 року.

Крім того, екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "Автокразбанку" Сергія Кириченка в січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіду" Сергія Дядечко.

Екс-нардеп був затриманий в липні 2013 року в Угорщині та був екстрадований в Україну. Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелева запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту. У ніч на 6 липня 2014 року він втік разом з конвоїром з Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції і утримувався під вартою.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелев знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів. Його затримали в Москві в березні 2015 року. Одинцовский міський суд Московської області прийняв рішення екстрадувати його до України, однак екстрадиція так і не відбулася. 18 липня 2016 року генпрокуратура Росії надіслала до Генпрокуратури України відмову екстрадувати Шепелева, не пояснивши підстав. ГПУ після цього заявила, що екс-нардеп з 2014 року є співробітником Федеральної служби безпеки РФ і "виконує покладені на нього співробітниками зазначеної спецслужби завдання".

Шепелев двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов до фракції Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, однак зайняв лише 7-е місце.

Джерело фото

Схожі публікації