«Збільшення надходжень до бюджету ще не свідчить про вихід бізнесу з тіні», - експерт

За 2016 рік до бюджету Чернівців надійшло 209 мільйонів гривень

Про головне

Diana

Управління моніторингу доходів та обліково-звітних систем Чернівецької ОДПІ від суб’єктів господарювання сфери торгівлі повідомило, що за січень – вересень 2016 року до бюджету надійшло 209,0 млн. грн. податкових платежів.

Це на 68,6 млн. грн. або майже на третину більше, ніж минулого року.  Питома вага цієї галузі в загальних податкових надходженнях місцевої казни складає 34,7%.  Чи свідчить зростання кількість податкових платежів про те, що всі підприємці вийшли з тіні, ми запитали в експерта у галузі економіки Артема Козменка:

«Економіка України зараз переживає досить скрутні часи. Причин для цього більше, ніж достатньо. Проте, життя не завмерло. Тому бізнес працює в тих умовах, які створює держава, реалії життя та потреби споживачів. Статистика свідчить про зростання надходжень до місцевих бюджетів порівняно з минулим роком. Це вже крок вперед до розвитку громади. Чи така ситуація відображає реальну ситуацію? Звісно ж ні! Значна частина бізнесу знаходиться у тіні. Для цього є багато передумов, насамперед, у правовому полі. Якщо є нагода легально ухилитися від сплати податків та зборів, однозначно нею скористається справжній підприємець. Адже метою підприємницької діяльності є отримання максимально можливого прибутку, задовольнивши потреби споживача.

Однією з причин зростання надходжень до бюджету є не тільки сумлінність підприємців, а й також зростання фактичної ціни товару чи послуги, яка збільшує податкову базу з якої вираховуються виплати. Чим більше доходу у абсолютному визначенні отримують підприємці, тим більше вони сплатять податків та зборів. Звісно ж, що запровадження касових апаратів, або інших способів фіксації проданих товарів чи наданих послуг дає можливість державі отримати більше надходжень, а для підприємців менше шансів для маніпуляцій з доходами. І це стосується всіх сфер діяльності. Звісно ж не хочеться змінювати досить зручні умови ведення бізнесу, які є в Україні. Проте в країнах Європейського Союзу навіть в таксі видають чек про надану послугу, на кажучи про торговельні майданчики, які продають товари. Це є нормою. Скептики скажуть, що правове поле в ЄС є стабільним і прозорим – теж правда. У нас надто часто влада змінює нормативні акти, що не сприяє довгостроковій інвестиційній діяльності, тому підприємці мусять викручуватися, так би мовити, сьогоднішнім днем».

Схожі публікації