Новий польський пам'ятник Волинській трагедії зображає дитину на вилах і голови на палях

15-метровий пам'ятник хочуть встановити в Торуні

Про головне

Ярина Боринець

У Польщі представили новий пам'ятник Волинської трагедії, вигляд якого обурив експертів з українсько-польських стосунків

15-метровий пам'ятник планують розмістити у Національному парку пам'яті в Торуні, передає  УНІАН.

Про створення парку свого часу анонсував отець Тадеуш Ридзик. Як зазначається, пам'ятник вже готовий і чекає остаточної обробки у ливарному цеху в Глівіцах.

Композиційно монумент зображає стилізованого орла, у якому закомпонований хрест із дитиною нанизаною на вила. Окремі елементи огорожі пам'ятника стилізовані під полум'я вогню, що з нього стирчать відрубані і насаджені на палю голови жертв трагедії.

На пам'ятнику написані назви населених пунктів Волині, де загинули поляки, а також зазначено роки 1942 - 1947. Фотографії пам'ятника показали експертам з польсько-українських відносин. Дослідники переконані, що такий пам'ятник негативно позначиться на взаєминах між Україною і Польщею.

"Таких пам'ятників не повинно бути. Я не вбачаю у цьому символічному відображенні поваги до жертв Волинської трагедії. І справа тут не в тому, що нам не треба сміло і відверто говорити про ці події. Ми просто не можемо оперувати негативними і ненависними культурними символами".

Катажина Печинська-Наленч, директорка програми "Відкрита Європа" Фонду Стефана Баторія

Анджей Шептицький з Інституту міжнародних відносин Варшавського університету коротко оцінив художню значимість пам'ятника і назвав його жахливим. За його словами, дуже важливо для польської сторони зрозуміти, яку негативну реакцію українців викличе встановлення монументу.

"Ми вимагаємо від українців дозволу на ексгумацію поляків загиблих в Україні у часи тоталітарних режимів і, зокрема, жертв Волинської трагедії. Я маю великий сумнів, що встановлення такого пам'ятника допоможе нам у цій справі. Бо у міжнародних відносинах це закономірно, що кожна дія викликає певну протидію і реакцію".

Анджей Шептицький, співробітник Інституту міжнародних відносин Варшавського університету

Між тим, у Посольстві України в Польщі ніяк поки не прокоментували новий монумент, а представники Об'єднання українців у Польщі заявили, що те як виглядає пам'ятник - це проблема його замовників. 

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації