Андрухович, Ірванець та Бойченко про бурлеск, перетворення та вимріяну Україну

Відомі письменники мірялися в кого «бурлеск крутіший»

Про головне

Оксана Чміль

Модерував зустріч Олександр Бойченко

Дискусія між учасниками літературного угруповання «Бу-Ба-Бу» крутилась навколо «Рекреацій» Андруховича та нового роману Ірванця «Харків 1938».

«Батьком «Бу-Ба-Бу» був я. Я був єдиний з трьох, хто знав кожного з інших, але з них ніхто не знав нікого, крім мене. Я знав і Олександра, і Віктора, а вони не знали один одного. І я зрозумів, що ми маємо шанс на створення чогось нового, бо у нас є загальна така поетична близькість».  

Юрій Андрухович, письменник

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Письменники зачитували уривки з творів, доводячи один одному та всім присутнім, що вони справжні майстри бурлеску. Зокрема Ірванець похвалився вигаданим у романі Днем їжака, під час якого чиновників, депутатів перевіряють на патріотизм та професійну придатність обіймати державні посади. А перевіряють у той спосіб, що змушують усіх цих представників влади вбити їжака голою дупою.

«Я думаю, що десь там в обласній чернівецькій раді десь щотижня, чи два рази на місяць відбувається День їжака. Не знаю чому чернівецьке телебачення не веде прямих трансляцій, але зібрання чиновників – це більшою, чи меншою мірою є Днем їжака. Не всіх поголовно, але кількох саджають на голки».  

Олександр Ірванець, письменник

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Мені здається, що Україна зможе подолати корупцію і стати країною нашої мрії, виключно починаючи з того моменту, коли перебування при владі депутатом чи чиновником, в будь-які владній структурі буде пов’язано винятково лише з незручностями – низька платня, постійний фізичний біль, тотальний суспільний контроль. Коли влада стане найупослідженішими представниками цього суспільства, тоді в цю владу підуть тільки найдостойніші».

Юрій Андрухович, письменник

Андрухович також анонсував вихід свого нового роману «Коханці Юстиції», який він презентуватиме у Чернівцях 28 грудня.

Трансляцію події можна переглянути за посиланням.

Фото Василя Салиги

Схожі публікації