Верховна Рада прийняла Закон про протидію домашньому насильству

Депутати передбачили створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства

Про головне

Аліна Лісненко

Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству»

Законом передбачено створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, повідомляє Укрінформ.

За ухвалення відповідного законопроекту № 5294 в цілому проголосували 237 депутатів при мінімально необхідних 226. 

При розгляді законопроекту депутати не підтримали ряд поправок щодо згадування у тексті законопроекту словосполучення «гендерно зумовлені стереотипи». Відповідно, законопроект був проголосований у редакції комітету, де словосполучення з поняттям «гендер» змінювалися іншими формулюваннями, зокрема «насильство за ознакою статі». Ряд депутатів наголошували на тому, що поняття «гендер» має бути включеним до законопроекту, оскільки Україна не зможе ратифікувати Стамбульську конвенцію, а ухвалення зазначеного законопроекту не буде вважатись імплементацією положень цієї конвенції. 

Рада встановила, що до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належить забезпечення створення та функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, здійснення повноважень держателя цього реєстру.

До Реєстру вносяться відомості окремо за кожним випадком насильства про: особу, яка повідомила про вчинення насильства, постраждалу особу, кривдника, інформацію про випадок домашнього насильства, потреби постраждалого, вичерпним перелік заходів що застосовувались при виявленні і реагування на випадок насильства.

Персональні дані про особу, яка повідомила про вчинення насильства, зберігаються у Реєстрі протягом одного року з дня надходження відповідної інформації про вчинення насильства.

Персональні дані про постраждалу особу зберігаються у Реєстрі протягом трьох років з дня вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

Персональні дані про кривдника зберігаються у Реєстрі протягом року, якщо відсутнє кримінальне провадження у зв’язку з вчиненням насильства за ознакою статті, вироку суду, застосування обмежувального припису суду або накладання адміністративного стягнення. У разі спростування факту вчинення насильства, а також після закінчення строку зберігання у Реєстрі персональних даних такі дані підлягають видаленню або знищенню в порядку, встановленому законом. Відомості про кривдника вносяться до Реєстру у разі наявності обрунтованої підозри вчинення ним насильства, зокрема після підтвердження такого факту шляхом проведення перевірки відповідної інформації згідно з порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі, затвердженими Кабінетом міністрів. Законом також регламентується доступ до Реєстру. Порядок формування, ведення та доступу до Реєстру визначається Кабінетом міністрів.

Джерело фото

Схожі публікації