Конституційний суд Німеччини розпорядився додати в документи третю стать

Рішення винесли за заявою людини, яка хотіла змінити в паспорті свою стать

Про головне

Ярина Боринець

У свідоцтвах про народження, виданих у Німеччині, з'явиться третя стать

Розробити відповідні поправки в законодавство парламент зобов'язав Федеральний конституційний суд, передає DW.

Поправки, що вводять третій варіант в графі "стать" в свідоцтвах про народження, повинні бути розроблені до кінця 2018 року, говориться в рішенні суду, оприлюдненому 8 листопада.

Третім варіантом статі може стати «інтерсекс», «різна» або інше «позитивне визначення статі», постановив суд.

Рішення було винесено за позовом інтерсекс-людини, яка хотіла змінити вказану в свідоцтві про народження жіночу стать на «інтерсекс» або «різна», але, за чинним законодавством, не могла це зробити. Позов раніше відхилили кілька судів нижчих інстанцій.

"Визначення статі має першорядне значення для самоідентифікації. Як правило, воно відіграє ключову роль як у самовизначенні людини, так і в сприйнятті його іншими людьми. Гендерна ідентичність тих осіб, які не є ні чоловіками, ні жінками, захищена".

Deutsche Welle

З 2013 року в Німеччині діє закон, що дозволяє залишати незаповненою графу «стать» в свідоцтвах про народження. Третій варіант статі в документах раніше передбачений не був.

У ФРН, за приблизними даними, проживають близько 80 тисяч інтерсекс-людей, статеві органи яких розвиваються не так, як можна було б очікувати, і яких через це не можна в повній мірі віднести до жіночої або чоловічої статі.

Джерело фото

Схожі публікації