Перша ядерна установка в Україні

У Харкові запустили ядерну установку світового значення

Про головне

Аліна Лісненко

Ядерна установка тепер і в Україні

23 березня Петро Порошенко завітав до Харківського фізико-технічного інституту, де взяв участь у контрольному запуску підкретичної збірки "Джерело нейтронів".

У 2008 р. в рамках програми Глобального партнерства в ядерній енергетиці розпочалася співпраця ННЦ ХФТІ з Аргонською національною лабораторією (США) з метою розроблення концептуального проекту ядерної дослідницької установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів».

  Споруджувати установку почали у 2011 р. відповідно до положень Меморандуму про взаєморозуміння між урядом Сполучених Штатів Америки та урядом України щодо співробітництва з питань ядерної безпеки, підписаного 26 вересня 2011 р.

 Після візиту до Харківського інституту, Президент України Петро Порошенко поділився позитивними думками у мережі Facebook: "Установка «Джерело нейтронів» дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій".

  

 


 

 


Схожі публікації