Офіс омбудсмена відреагував на погрози радикалів на адресу Форуму видавців

Валерія Лутковська закликає утриматися від залякувань, адже це форма дискримінації, яка забороняється законом

Про головне

Яна Вичавка

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала представників громадських організацій утриматися від погроз і залякувань організаторів «Форуму видавців – 2017»

Про це повідомляється на сайті омбусмена, передає Тиждень.ua.

Лутковська відреагувала на інформацію про погрози Форуму з боку представників радикальних правих організацій, через які було скасовано презентацію книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами", у якій розглядаються питання людської рівності та гомосексуальної орієнтації.

Уповноважений наголошує, що погрози та залякування є неприпустимими, адже посягають на свободу слова, містять ознаки підбурювання до дискримінації, яке є однією з форм дискримінації, заборонених статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

"Статтею 16 цього Закону визначено, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Крім того, вказані діяння можуть містити ознаки порушення рівноправності громадян, відповідальність за які встановлена статтею 161 Кримінального кодексу України",  

нагадали в офісі омбудсмена

Зазначається, що Лутковська скерувала запит на адресу начальника львівської поліції з проханням забезпечити безпеку організаторів заходу.

Зазначимо, про погрози учасникам Форуму видавців, який проходитиме з 13 по 17 вересня у Львові, йдеться також у відкритій заяві Форуму.

"Уже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців у Львові (організатор ГО “Форум видавців”) повідомляють нам про погрози на їх адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності",  

зазначено в заяві

Також повідомляється, що минулого тижня на адресу начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки і з копією на ГО “Форум видавців” надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій із погрозами, які стосуються двох подій програми Форуму. Відповідний лист підписали, зокрема, представники ГО "Молода Галичина" та ГО "Твереза Галичина", а також представники Літературно-просвітницького проекту "Дух нації", "Правого сектору" та "Української народної самооборони".

Представники вказаних та інших організацій вважають, що дискусія "Чи готова школа говорити на складні теми?" у комплексі з презентацією книги Лариси Денисенко "Майя та її мами", є "прямим посяганням на прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям та традиціям, які споконвіку формувалися в українських родинах".

У листі, надісланому, зокрема, організаторам Форуму видавців, також сказано: 

"У випадку Вашої бездіяльності ми будемо змушені самотужки вжити усіх можливих заходів, з метою недопущення проведення відверто провокаційної презентації у Львові".

Нагадаємо, у серпні оргкомітет мистецького фестивалю "Бандерштат" у Луцьку через погрози скасував презентацію книги Олени Герасим'юк про сталінські репресії "Розстрільний календар". Організатори отримали погрози зриву презентації від людей, які назвались представниками ВО "Свобода" і "Правого сектору", які були ображені позицією Олени Герасим'юк щодо підтримки "КиївПрайду".

Джерело фото

Схожі публікації