Румуни Чернівецької області просять Президента накласти вето на Закон «Про освіту»

Румунська спільнота звернулась з відкритим листом до Президента України Петра Порошенко

Про головне

Яна Вичавка

Румунська спільнота нарікає на неконституційність Закону "Про освіту"

Про це повідомив "АСС", посилаючись на портал bucpress.eu. 

"Звертаємось до Вас, як до Гаранта Конституції України, у зв’язку з прийняттям у другому читанні та в цілому Закону України „Про освіту”, в якому ст.7. про мову освіти містить норми, що суперечать статтям 10, 22, 23, 53 Конституції України та прокладають шлях до мовної асиміляції національних меншин" , 
 йдеться у відкритому листі

Підписалися під зверненням представники громадських організацій: Божеску А.В., відповідальний секретар МО „Румунська Спільнота України”, член громадської ради при Міністерстві Освіти і Науки України, Попеску І.В., президент МО „Румунська Спільнота України”, народний депутат України 5-ти скликань, Почесний Асоціат ПА Ради Європи, Терицану В.Д., голова сенату МО „Румунська Спільнота України”, Пентелейчук Е.Т., голова Спілки Румунських Товариств „За Європейську Інтеграцію”.

Також на порталі BucPress є реакція МЗС Румунії щодо нового Закону "Про освіту"

Далі дослівно:

Міністерство Закордонних Справ Румунії із занепокоєнням взяло до відома форму, прийняту 5 вересня 2017 року Верховною Радою України нового Закону про освіту, зокрема статті 7 даного закону, яка стосується освіти мовою національних меншин.

Міністерство Закордонних Справ Румунії нагадує, що відповідно до положень Рамкової конвенції про захист національних меншин, держави зобов’язуються визнавати право кожної особи, яка належить до національної меншини, на вивчення своєї рідної мови. Про необхідність дотримання міжнародних норм в галузі румунська сторона завжди вказувала в діалозі із українською стороною на тему просування та захист прав осіб, які належать до румунської національної меншини в Україні.

У цьому сенсі, тема освіти рідною мовою для етнічних румунів з України стане пріоритетною на порядку денному державного секретаря Віктора Мікули, який відвідає Київ наступного тижня саме для того, щоб обговорити питання стосовно румунської меншини в Україні.

Джерело фото

Схожі публікації