У Чернівцях на березі річки Прут відкрили простір для культурних подій Маяк

Річка Прут знову стає видимою та привабливою для чернівчан

Про головне

Оксана Чорна

9 серпня у Чернівцях відбулася вечірка-презентація нового простору для проявів мистецтва та відпочинку на березі Прута – партисипативної культурної платформи Маяк

Організатори – мистецька формація Dzestra, група архітекторів і культурних активістів та жителі Чернівців, які реалізовують проект ПРУТ заново: PRUT anew.

Завдяки новому простору активні чернівчани прагнуть інтегрувати річку Прут у середмістя, зробивши її місцем для різноманітних івентів. У рамках проекту впродовж серпня-вересня на березі річки організатори збираються провести якомога більше заходів, привабивши до нової локації ініціативних чернівчан, які пізніше пропонуватимуть власні події на березі Прута. 

Odoo CMS - велика картинка

"Прут тече через центр міста, проте ментально для чернівчан він дуже далеко. Ми створили "точку тяжіння", місце для зустрічей та партисипативну платформу, де мешканці зможуть організовувати власні події. Маяк – приклад для громадських організацій та бізнесу. Тут насправді стільки можливостей! Можна встановити велодоріжки у різні райони міста, облаштувати пляж, створити нові простори. Маяк – лише мікровкраплення для потенціалу Прута". 

Жан Побе, координатор мистецької формація "Dzestra" 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Координатор проекту Жан Побе про перспективу нового простору розповідав у футболці "Прутоієрея". Жан пояснює, мета ініціативи "Прут заново" – привернути увагу до потенціалу та проблем водної артерії міста. Конструкція Маяка – максимально легка та прозора, споруда не втручається у природнє середовище узбережжя. Водночас уночі, коли Маяк світитиметься, вогні вказуватимуть прибулим на потягах, що вони вже у Чернівцях.

"Зазвичай маяки ставлять на березі моря, аби моряки бачили світло і орієнтувалися, куди плисти. Наша ідея протилежна. Ми хочемо, щоб Маяк зробив Прут видимим для чернівчан: мешканців Гравітону, центру, Роші, інших районів міста".

 Жан Побе, координатор мистецької формація "Dzestra" 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Організатори бачать Маяк як культурний простір, що поєднуватиме мистецтво та відпочинок, стане місцем для нових ідей та ініціатив, а також інтегрує Прут у життя Чернівців.

"Майже ніхто з чернівчан не вважає, що похід на Прут – те, на що варто зважуватися у Чернівцях. Для мене це – один з великих секретів міста. Європейські міста прагнуть такого природнього середовища, яке ми маємо практично в центрі Чернівців. І я сподіваюся, що Маяк допоможе зробити Прут знову видимим та привабливим для чернівчан".

Рудольф Граф, архітектор

Odoo CMS - велика картинка

Фото Оксани Чорної

Схожі публікації