Нове мистецтво серед уламків старого

У Чернівцях художниці з України та Польщі створюють інсталяцію, щоби привернути увагу до костелу Пречистого Серця Ісуса

Про головне

Оксана Чорна

Мисткині презентують ідею "соціального мистецтва"

Упродовж 1-9 липня у Центрі сучасного мистецтва BUNKER проходить міжнародна мистецька резиденція. Учасники резиденції – студенти та випускники мистецьких вузів Польщі та України. Протягом тижня художники мають створити мистецький проект про Чернівці. Учасники не обмежені ні в ідеях, ні в їх реалізації. Свої роботи вони презентуватимуть під час виставки 8 липня.

Художниці Вікторія Зумомрія, Агнешка Масталерс та Рената Мотика своїм мистецьким об'єктом обрали костел Пречистого Серця Ісуса. Митці розповідають, храм привабив їх красою архітектури та тим, що залишається покинутим у самому центрі міста.

"Ми вирішили зробити мистецьку соціальну роботу, так зване "корисне мистецтво". Костел – всередині міста, але наче забутий, зруйнований і потребує допомоги. Ми хочемо спонукати людей подивитися на костел, не проходити повз. Тут також є філософський сенс. Архітектура – матеріальна річ, вона минає. Споруди стають старішими, люди – старшими. Ми намагаємось уповільнити руйнування, продовжити життя цього місця". 

 Рената Мотика, художниця

Odoo CMS - велика картинка

Проект дівчат демонструє нову роль митця як соціального працівника. Художниці впродовж кількох днів прибирали біля костелу, очищували його від сміття та зайвих речей. Ці речі дівчата презентуватимуть на виставці у BUNKER, даючи їм нове мистецьке трактування.

"На виставку ми готуємо інсталяцію зі сміття костелу. Для нас тут існує ідея "recycling" – використати старі матеріали, щоб створити нове мистецтво. І ми сподіваємось, що люди, бачачи інсталяцію, звернуть увагу на проблеми храму".  Агнешка Масталерс, художниця

Інсталяцію художниць можна буде побачити вже сьогодні о 20.00 у Центрі сучасного мистецтва BUNKER.

Фото Оксани Чорної

Схожі публікації