Буковинець власноруч створив сонячний колектор

Завдяки винаходу чоловік усю зиму обігрівав оселю виключно за допомогою сонячної енергії

Про головне

Оксана Чорна

Винахідник планує з часом перевести на сонячне опалення і Кіцманську школу

Учитель трудового навчання та креслення з Кіцманя Михайло Пукало власноруч створив сонячний колектор – параболічні дзеркала, що збирають і акумулюють сонячні промені.

Про це повідомляє Інформаційне агентство АСС.

Конструкція винаходу проста. Буковинець виготовив колектор із пінопласту товщиною 20 міліметрів, а зверху на будівельну піну наклеїв дзеркальну плівку. Колектор повинен бути якомога довший, адже кут падіння сонячних променів дорівнює куту відбивання. Тоді навіть взимку прилад вбирає сонячне проміння, уточнює винахідник.

Довжина колектора – 6 метрів. Через гофровану трубу Михайло Пукало під'єднав колектор до будинку і з'єднав зі звичайним віконним вентилятором, розвернутим іншим боком. Таким чином, до кімнати потрапляє повітря, прогріте сонцем. 

"У такий спосіб мені вдалося прогріти ванну кімнату до комфортної температури. При цьому затрати на електроенергію були мінімальними: вентилятор бере максимум 15 Ват на годину. Це у кілька разів менше, ніж обігрівати кімнату електронагрівачем. Улітку сонце допомагає мені нагрівати дитячий басейн для онучки. Також завдяки колектору ми сушимо овочі та фрукти". 

Михайло Пукало, винахідник

На виготовлення повітряного сонячного колектора Михайло Пукало витратив 2,5 тисячі гривень. Найдорожче, каже, вартувала дзеркальна плівка – її знадобилося 12 метрів. Та це копійки порівняно з тим, скільки грошей доводиться витрачати на газ та світло.

Винахідник обігрівав свою оселю цієї зими виключно за допомогою сонячної енергії. А дрова і газ були лише допоміжними джерелами тепла.

"З часом планую перевести на сонячне опалення і Кіцманську школу, в якій працюю. Так нам вдасться неабияк зекономити. А кошти, що витрачаємо на газ, краще вкладати у розвиток і освіту наших учнів". 

Михайло Пукало, винахідник

Джерело фото

Схожі публікації