8 травня - День пам'яті і примирення

Святкувати перемогу чи сумувати за загиблими у Другій світовій війні?

Про головне

Аліна Лісненко

8 травня в Україні та світі відзначають День пам'яті та примирення в річницю капітуляції нацистської Німеччини

Цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом. Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму».

Саме цього дня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» Збройних сил Нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням Президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування.

Odoo CMS - велика картинка

У Чернівцях 9 травня о 09.30 на Соборній площі відбудеться урочисте покладання вінків та квітів до пам’ятника Перемоги, а о 10.30 вінки та квіти нестимуть до пам’ятників, меморіалів воїнам-визволителям. У цей день очікуються також мітинги в Першотравневому, Шевченківському та Садгірському районах міста Чернівців.

Джерело.

Схожі публікації