Персоналії: Олександр Бойченко

Чернівецький письменник та перекладач, герой третього випуску проекту "Персоналії"

Люди

Аліна Лісненко

Олександр Бойченко, письменник та перекладач, живе та працює у Чернівцях

 
 

У селі Грозинці на Буковині Олександр Бойченко провів свої шкільні роки.

"Мені навіть важко сказати, що я вважаю своєю малою Батьківщиною, бо це з одного боку Чернівці, а з іншого – село Грозинці Хотинського району. Я народився в Чернівцях і перші роки тут жив, в садок тут ходив, а потім за сімейними обставинами жив в Грозинцях".

Odoo CMS - велика картинка

До Чернівців повернувся у студентські роки, коли поступив до університету імені Юрія Федьковича на російську філологію при кафедрі зарубіжної літератури.

"Я думаю, що таким поворотним моментом був Лєрмонтов. Коли я почитав Лєрмонтова, я раптом зрозумів, що література – це не домашнє завдання, а щось таке, що може мати до тебе безпосередній стосунок, бути тобі цікавим, говорити щось про тебе самого".

А пізніше навчання переросло у викладацьку діяльність. Паралельно Олександр почав писати до місцевої газети "Молодий Буковинець". Після чого, бажання писати побороло викладання. Олександр покинув університет.

"В якийсь момент відчув, що я цього не можу робити і не хочу. Коли я це проаналізував, то виявилося, що, по-перше, я люблю вчитися і тому міняю час від часу заняття, але зовсім не люблю вчити, і вже зовсім ненавиджу слухати відповіді на екзамені, виставляти оцінки".

Odoo CMS - велика картинка

Відтоді Олександр Бойченко продовжив писати тексти та почав перекладати великі твори.

"Кожного разу це було так, що це ініціатива не моя. Так вийшла перша книжка в Івано-Франківську в "Лілеї". Це була ініціатива видавця Василя Іваночка: "А давай зберемо твої тексти?" Потім розширений варіант цієї книжки видала львівська "Піраміда", і це було так само - з їхнього боку ініціатива. А вже потім 4 наступні книжки - це вже тут у Чернівцях досить тривала співпраця з "Видавництвом 21".

Odoo CMS - велика картинка

Про життєвий та творчий шлях Олександра Бойченка, друзів письменників, а також про філософське відношення до життєвих труднощів – дивіться у проекті "Персоналії".  

Схожі публікації