Змінюйте суспільство сьогодні заради майбутнього

Інтерв’ю із громадською діячкою Наталією Гусак

Люди

Оксана Чорна

У нас достатньо інструментів змінювати місто, потрібно лише подолати власну байдужість

Наталія Гусак – економіст, громадський діяч, що працює над реформуванням медичної галузі, міським бюджетом та проектом бюджету участі у Чернівцях. Водночас мати трьох доньок у декретній відпустці, а також людина, яка не терпить несправедливості та готова впливати на стан речей.

Керувати містом: «якщо б чернівчани захотіли, вони змогли б усе»

Громадянське суспільство – це недержавні організації, які представляють інтереси громадян, а також окремі активісти.

Чернівці – унікальне місто, адже в нас громадянське суспільство представлене практично в усіх сферах. Такі організації точково працюють над окремими проблемами, а не займаються усім одночасно.

У статуті міста прописано, якими інструментами чернівчани можуть впливати на рішення влади. І там немає жодного слова про те, що певну сферу ми не можемо контролювати. Тобто, якщо б чернівчани захотіли, вони змогли б усе: від ремонтів доріг до збільшення енергоефективності.

З чого почати зміни?

Почати з себе. Ми постійно чуємо цю фразу, але це дійсно ефективно. Передусім, потрібно змінити щось на своєму подвір’ї, в будинку, на роботі. 

Сьогодні навіть дуже професійно виконувати свої обов’язки вже недостатньо. Країна змінюється і потребує того, щоби цінності в суспільстві теж змінювалися. Революція Гідності показала, що люди вміють вимагати виконання своїх прав. Але проходить час, і в атмосфері побуту, заробляння грошей перестають контролювати, впливати, бути активними членами суспільства.

Якщо ти відчуваєш, що можеш і хочеш це робити, треба шукати однодумців.

Самотужки надзвичайно складно щось змінити. Коли ти опускаєш руки, важливо, щоби хтось просто сказав: «Продовжуй, робитимемо спільно!»

Odoo CMS - велика картинка

Які інструменти використовувати?

Інструментів для впливу на владу вже настільки багато, що Україна тепер одна з перших країн Європи за відкритістю фінансів. Це насправді так, європейські країни сьогодні перебирають в нас досвід ProZorro. 

Edata – єдиний веб-портал використання публічних коштів, що є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет. Також ми маємо повністю відкритий реєстр підприємств і підприємців. В інших країнах це принаймні платна послуга. Ви можете подивитися всі декларації. 

Але людям легше говорити, що всі крадуть, замість того, щоб у себе вдома відкрити ці три сторінки в Інтернеті і перевірити, на що витрачаються державні кошти.

Також містяни можуть рекомендувати владі, на що звертати увагу за допомогою електронних петицій. Завдяки ним стало помітно найбільш актуальне питання – ремонт доріг.

Минулого року стартувала програма бюджету участі. За допомогою цього інструменту будь-який мешканець Чернівців може показати, які проблеми є найсуттєвішими для нього. 

Я переконана: якщо чернівчани навчаться впливати на бюджет, це буде щепленням від популізму політиків.

Твоя праця мотивує інших.

Коли ти дієш, відчуваєш свій вплив, з’являється все більше людей, які здатні не тільки критикувати, а й брати на себе відповідальність.

Коли ми працювали над бюджетом участі, я казала, що це механізм створення нових осередків активності у Чернівцях.

Приклад ініціативи, яка виросла з бюджету участі – Активний Гравітон. Мешканки Інна Головченко і Оксана Филипчук написали проекти по розвитку цього мікрорайону. І тепер навколо них гуртуються люди, яким не байдужий розвиток Гравітону. У травні міська влада реалізовуватиме їх проект «Алея Небайдужості», й невдовзі частина мікрорайону матиме європейський вигляд.

Джерело фото: https://www.facebook.com

Чи готові ми контролювати владу?

Нещодавно була хороша ініціатива від журналістки Надії Вірної щодо витрачання коштів через проведення тендерів у Чернівецькій області. Вона пропонувала знайти і довести порушення у закупівлях: корупцію, невідповідність цін, «договорняки». Конкурс тривав місяць і мав призовий фонд у 3000 гривень. Але чернівчани провели лише 2 дослідження. 

У людей недостатньо мотивації. Потрібно більше часу, аби навчити їх контролювати владу. 

Платити податки означає довіряти державі.

Колись було дослідження, за результатами якого кількість дорогих автомобілів та перших iPhone у Чернівцях виявилась найбільшою. Частина Калинівського ринку, весільна промисловість та контрабанда – це тіньовий бізнес, який і приносить такі прибутки.

Кожен повинен розуміти, для чого платять податки. Бо ми й надалі будемо їхати на дорогих авто з останніми моделями телефонів, але при цьому матимемо погані лікарні й жахливі дороги. Тепер держава не має жодної копійки грошей, яку не можна дослідити. 

Якщо люди зрозуміють, що витрати можна контролювати, то почнуть довіряти державі та платити податки. 

Джерело фото: https://www.facebook.com

Чому важливо не бути байдужим?

Інколи я думаю, що можу не витрачати час на розвиток міста, а просто заробляти гроші для своєї сім’ї. Та водночас я розумію, що коли ми нічого не змінемо, може бути наступний Майдан. І ніхто не знає, яке майбутнє чекатиме наших дітей.

Переконана, що багато людей на Сході України працювали заради матеріального добробуту. А потім мусили покинути будинки, автомобілі, комфортне життя. Це має нас навчити.

Своїх друзів я намагаюся так само змотивувати: змінюйте суспільство сьогодні заради майбутнього.

Спілкувалася Оксана Чорна.

Схожі публікації