Диво-жінка – еталон краси, пристрасті та сміливості

Рецензія на стрічку Петті Дженкінс "Диво-жінка"

Кіно

Дмитро Сидоренко

Лагідні промені яскравого сонця ледь пронизують просторі коридори кінотеатру. Кульмінацією весняного тріумфу стала стрічка «Диво-жінка», яка тендітно розквітла на очах усіх глядачів передпоказу. Перед початком сеансу кожен з них сидить, затамувавши подих, в очікуванні добре знайомого лого. Кожен вірить: «От зараз точно буде крута стрічка, нарешті я побачу крутий фільм!».

Надія, з першими кадрами спалахуючи усе яскравіше, стійким вогником розгорається у вірних серцях фанатів DC (ред., – видавництво коміксів). Останні два фільми кіновсесвіту: «Бетмен проти Супермена» та «Загін самогубців», серйозно розчарували фанатів. Більше того, ще й отримали негативні відгуки кінокритиків.

Та цього разу хід подій мав докорінно змінитися. Нарешті, після зняття ембарго на огляди, головний злодій всесвіту DC, агрегат рецензій Rotten Tomatoes, видав спершу 100% позитивних відгуків, а згодом – 97%. Тож перед сеансом настрій був такий, як треба. Очікуємо на Fresh сертифікат.

Кажуть, якщо щиро віриш, усе обов’язково збудеться

Після сеансу було неможливо стримувати емоції. Ідучи на фільм, ніхто не очікував такого ефекту. На превеликий подив занижені сподівання дали свої плоди, ставши унікальним сюрпризом – рівень естетичного задоволення та щирих овацій вмить піднявся до найвищої позначки.

Нарешті студії Warner Bros. вдалось вразити публіку випуском у прокат однієї з найкращих супергеройських стрічок року. Дуже символічно, що саме «Диво-жінка» надихає усіх фанатів вірити у світле майбутнє DC. 

Коли усе на своїх місцях

Режисер стрічки Петті Дженкінс змогла подолати чорну смугу невдач кіновсесвіту DC, прикрасивши його різнобарвним сяйвом. Вона розвіяла гнітючу атмосферу похмурого Лондона та смертельних спалахів кулеметних іскор на передовій контрастною палітрою райської Теміскіри.

Історія вийшла глибинною та детально напрацьованою. Без усіляких відмовок, мовляв: «Дивіться театральну версію із купою прогалин, а от якщо не зрозумієте щось, то все буде вкладено у режисерський варіант». Аж ніяк! Блокбастер гармонійно поєднує в собі елементи військової драми із виразним відтінком любовної історії та якісної комедії.

Гумор приносить задоволення. Він ніколи не виходить за межі встановлених жанром рамок. Жодних безглуздих чи низькосортних жартів. Натомість деякі ситуації неодмінно викликають посмішку. Наприклад, сцена у магазині (жодних спойлерів, вона є у трейлерах) є доволі кумедною та у фіналі навіть ефектною. Діалоговий гумор дивує науковими посиланнями. Час від часу сміх на декілька хвилин заповнював увесь зал.

Любовна лінія – це той елемент, на якому варто зосередити увагу. У неї віриш, тому що вона не піддається впливу мелодраматичних cliché, які б усе зіпсували. Кохання між Стівом та Діаною не нав’язане сценарієм, воно виникає стихійно. На кшталт справжнього військового роману. Спостерігати за героями цікаво, тому що їхнє почуття є щирим та невимушеним.

Odoo CMS - велика картинка

Візуальна складова стрічки є вражаючою, потужною та відчутно атмосферною. Команда Петті Дженкінс намагалась якомога менше застосувати грін-скрін, тому локації виглядають дуже реалістичними, що є архіважливим фактором успіху для відтворення тієї епохи. Хоча наприкінці фільму екран був перенасичений SGI-ефектами. А ось анімація нового лого DC здивує фанатів Марвел. 

Тут навіть сам Зак Снайдер, маестро художніх ефектів, позаздрить. Втім не обійшлося й без його впливу (хрещений режисер кіновсесвіту як не як). Деякі сцени пронизані духом біблійних мотивів. Вдало комбінується сплетіння візуальних образів та міфологічного підґрунтя.

І все ж варто сподіватись, що «Ліга Справедливості» Зака Снайдера, певні сцени якої віднедавна доручили знімати Джосу Уідону через сімейну трагедію Зака, не вийде цілковитим перенасиченням грін-скрінів. Постійні зйомки у «зелених» кімнатах відчутно б’ють по атмосфері. Слід уникати подібної фальші.

Вишенькою на смачнючому торті став стильний саундтрек. Однією з композицій трек-лісту навіть стала пісня Imagine Dragons "Warrior". І куди ж без славетної арії Диво-жінки, написаної Ґансом Ціммером.

 
 

Відбілені пахви і спецпоказ для жінок як чинники статевого скандалу

Із нетерпінням феміністки чекали на прешу жінку-супергероя, яка свого часу стала їхнім ідолом. Скандал виник ще під час релізу одного з трейлерів. Невдоволення жінки висловили у бік кришталево білих пахв Діани, які дисонували із загальним тоном її шкіри. Конфлікт набрав більших обертів, коли обурені особи заявили, що Діані взагалі варто ходити неголеній. Вона ж амазонка, живе на дикому острові.

І, звісно ж, фінальна стадія – бойкот фільму через пахви. Браво! Такої нісенітниці в кіноіндустрії ще не було.

Odoo CMS - велика картинка

Біліші від снігу 

Студія Warner Bros. миттєво відреагувала, вирівнявши тон пахв із загальним тоном шкіри.

Одразу постає питання: у чому сенс цих безглуздих виступів? До того ж критики остерігались, що фільм буде насичений феміністською сатирою, яка зіпсує усе враження від перегляду.

Однак цього не сталося. Петті Дженкінс – чудова жінка, яка зняла кіно про відважну, освічену та наділену відмінним вихованням героїню. Діана знає понад сто мов, цитує древніх мислителів. І це не просто ТОП-10 фактів про головну героїню. Свої здібності вона вдало демонструє протягом фільму, виборюючи однаковий статус у суспільстві для жінок і чоловіків.

Теміскіра – це не джунглі, а висококультурна обитель. А Діана є уособленням справжніх цінностей жінки, берегині роду. Вона бореться за свободу, рівність та милосердя, а не за можливість носити чоловічі брюки.

Спеціальні два покази для жінок у кінотеатрі Alamo Ritz у місті Остін викликали невдоволення вже у чоловіків. Тематичний вечір для жінок став приводом для заяв про дискримінацію. Загалом це не така вже й провокативна ідея. Тим паче, у фільмі йдеться про одну з найвідоміших ікон жіноцтва.

Що тут казати – o tempora, o mores! 

Війна, як вона є, без зайвої театральщини та пафосу

Ще до передпоказу багато критиків звертали увагу на те, що «Диво-Жінка» – це калька з фільму «Капітан Америка. Перший месник», адже можна провести паралелі між обома історіями про воєнні подвиги обох персонажів.

Однак це цілком невірне порівняння. Нецікавий, картонний герой, головний злодій aka. Доктор Зло, війна як бекграунд вистави – усе це залишилось у фільмі студії Марвел.

Сексуальні обладунки (які ще й відмінно захищають, немає ляпів à la «стріляй по ногах, а не по щиту») вкривають сильну та нереально харизматичну героїню, хранительку людської раси. Діана – це справжній приклад рішучої, інтелігентної, розважливої та самовідданої жінки.

Головний злодій, бог війни Арес, це кмітливий маніпулятор із власними планами на людство. Його філософські репліки, розважливі та впевнені, справляють враження як на Діану, так і на глядача. Образ Ареса, як оплоту всепоглинаючого зла, вмить марніє на тлі кровожерливої і жадібної істоти – людини. Містичні сили – це не першоджерело війни. Суть її прихована набагато глибше – у нутрі людської раси.

Якраз усередині німецького генерала Людендорфа та його помічниці Доктора Отрути бурхливо кипить жахлива ненависть та відчайдушна манія підкорити світ, поставши на горі трупів.

Вони вийшли канонічними, такими ж лихими з відтінками злісної карикатурності. Втім глядачам протягом усього фільму так і не випаде можливості дізнатись їхню історію. А це була б непогана нагода познайомити аудиторію з маловідомим персонажем DC Доктором Отрутою.

Odoo CMS - велика картинка

Маленька людина здатна врятувати світ

На фронті завжди є крихітна команда відчайдухів, яка попри все готова врятувати мільйони життів, ціною власного.

Саме у другому акті фільму глядач відчуває увесь масштаб кривавої катастрофи під назвою війна. Похід героїв не перетворений на побігеньки по окопах – вони хоробро б’ються за кожного мирного жителя. Інколи страшно й думати про можливі наслідки.

Великим плюсом є те, що усі члени групи наділені певними виразними рисами і мають нехай і хитку, однак непогано обґрунтовану мотивацію продовжувати боротьбу. Ось він – справжній загін самогубців. Цього і не вистачало попередньому фільму DC – мотивації та хімії між персонажами.

Неможливо не згадати Стіва Тревора – одного з елементів міцного зв’язку. Кріс Пайн на відмінно відіграв роль шпигуна, брехуна, вбивці і романтика. Це одна з кращих його акторських робіт. А ще у Стіва кумедна та кмітлива секретарка. Чесно кажучи, він складає гідну конкуренцію майбутньому залицяльнику Диво-жінки.

Аби бути супергероєм не обов’язково мати суперздібності. Чиста душа та самовіддача заради порятунку життя навіть невідомих людей – ось справжні суперздібності визначної людини. У кульмінаційний момент третього акту кожен член команди усіма силами намагається зробити все можливе, аби не допустити трагедію та врятувати мільйони життів.

Такі герої варті поваги. Глядач співчуває їм, бо надлюдські випробування та жорстокі умови життя не в силах зламати нехай і не найкращих представників людської раси, проте вірних і надзвичайно винахідливих.

Петті Дженкінс кропітко відтворила образ неймовірної жінки

Odoo CMS - велика картинка

Приємно спостерігати за перевтіленням маловідомої акторки на чарівну принцесу. У франшизі «Форсаж» вона зіграла незначну роль, та з часом вибула з касту. Якби не подарунок долі у вигляді пропозиції Зака Снайдера, ми би втратили найкращу Диво-жінку в історії.

Тепер Галь Гадот розквітла наче прекрасна магнолія. Складається враження, що вона була створена для цієї ролі. Галь Гадот та Петті Дженкінс розуміли одна одну з півслова. Тож кінематографічний прорив DC нізащо б не відбувся без них.

Очевидно, що у фільмі є певні нелогічні моменти (наприклад, поведінка Іполіти «забороняю-відпускаю», вибрики Ареса). Але це лише дрібна піщинка у бурхливому та чарівному морі мармурових перлин. Тому похід у кіно на «Диво-жінку» – ідеальний привід відсвяткувати перший день палкого та незабутнього літа.

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації