Альтернативна енергія: економно чи недосяжно?

Другий випуск проекту "Європа не за горами"

Європа не за горами

Лілія Рідна

Зовсім скоро вступають в силу внесені зміни до Закону України "Про електроенергетику" щодо коефіцієнтів "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел енергії. Що це таке і як користуються альтернативними джерелами енергії в Європі - давайте розбиратись.

 
 

Зелений тариф - спеціальний тариф, по якому держава закуповує електроенергію у приватних осіб, згенеровану сонячними та вітровими електростанціями. Але також можливий варіант, коли ви вдома можете користуватися власною електростанцією.

Держава зробила чималий бонус для приватних господарств, адже коли ці зміни вступлять у силу, люди, в яких є особисті сонячні батареї, зможуть продавати надлишок енергії. Крім того, до цього літа допустима норма потужності була лише 10 кВт/год, а зміниться вона аж до 30кВт. І ще дещо! Як і домогосподарства, так і промислові виробники отримали прив’язку до євро, що значно підвищить ціну енергії, яку вони продаватимуть. 

Odoo CMS - велика картинка

Але як усі ці зміни вплинуть на загальну картину електроенергетики в Україні? Ми вирішили дізнатися в Німеччині, адже тут вже тривалий час люди користуються сонячними батареями та вітряками. Та чи економлять вони? Ми запитали у власниці сончних батарей Мінуели Геркен, мешканки трьохповерхового будинку у Гамбурзі. 

"Коли ми купували будинок, тут вже були сонячні батареї. Але вони нагрівають лише воду. Завдяки цьому ми заощаджуємо гроші, які б витрачали на опалення та гарячу воду. За опалення ми сплачуємо 130 євро, з них 25 - за холодну воду і 50 - за електроенергію. Близько 30-40 євро на місяць ми економимо".

Odoo CMS - велика картинка

На противагу альтернативним джерелам енергії, в Німеччині користуються традиційними постачальниками послуг. Тут ці функції виконують приватні фірми.

"Ми заключаємо контракти на постачання гарячої води та опалення, електроенергії та холодної води. Контракти зазвичай тривають 1 рік, але є і на три місяці. За опалення сплачуємо 55 євро на місяць, за електроенергію - 47€, а за холодну воду - 21€. У мене в квартирі енергія, добута лише традиційним шляхом, при бажанні я можу змінити контракт і обрати ту фірму, яка пропонує альтернативну енергію. Але ставити сонячну батарею для мене дуже дорого. Я не хочу ще 50 років кредиту сплачувати".

Лессов Гаральд

До 2020 року Україна зобов’язалась довести частку відновлюваної енергетики до 11 %. Але перед українським народом лежить досить нелегкий шлях, адже наразі частка такої енергетики становить всього 2%.

Частка відновлюваної енергетики в Німеччині становить 31,7%.

Odoo CMS - велика картинка

В Німеччині навіть U-Bahn та заправки для електромобілів використовують таку альтернативну енергію. Але як досягти Україні такого ж результату як і Європі?

Слід зауважити, що прийняті зміни до Закону України “Про електроенегрію” - це великий плюс для українців. Можливо, багато хто і встановить сонячні батареї.

Але перед тим, аби купувати такі джерела енергії слід проконсультуватися з експертами, чи варто у вашій місцевості ставити саме таку батарею, чи буде це вигідно для вас і чи будете ви на цьому економити. 

Схожі публікації