За 8 мільйонів євро Чернівці можуть закупити 50 тролейбусів

В Чернівецькій міськраді роз'яснили ситуацію по кредитам на тролейбуси

Про головне

Аліна Лісненко

Загалом обслуговування кредиту на тролейбуси обійдеться місту у 2,5 мільйонів євро за 13 років

Про це повідомив мер міста Чернівці Олексій Каспрук. За підрахунками міськради, 5-6 мільйонів гривень на рік місто сплачуватиме за кредит від ЄБРР на нові тролейбуси. 

"За них ми купуємо близько 50 нових тролейбусів, які завтра виїжджають на вулиці Чернівців, які завтра помагають заробляти гроші тролейбусному управлінню". 

Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова

Загальна сума кредиту від ЄБРР на закупівлю тролейбусів у місто Чернівці становить 8 мільйонів євро, пояснює Тетяна Цимбалюк, заступник начальника фінансового управління Чернівецької міської ради. Термін кредиту – 12 років, пільговий період – 2 роки. Повернення кредиту впродовж 10 років  – кожні півроку рівними частинами, тобто загалом передбачається 20 платежів по 400 000 євро. Кожного року місто буде повертати 800 000 гривень. 

Odoo CMS - велика картинка

 "Відсоткова ставка за користування залученими коштами це 6-місячна ставка єврибора (європейська міжбанківська ставка) - 7 відсотків на рік. На сьогоднішній день 6-ти місячна ставка єврибора  згідно офіційних даних з сайту euribor-rates.eu, має мінусове значення. При мінусовому значенні це означає, що коли визначаються відсотки, ставка дорівнює нулю. Тобто, якби ми повертали туди кошти сьогодні, це би було 7 відсотків, які визначені згідно умов договору".  

Тетяна Цимбалюк, заступник начальника фінансового управління Чернівецької міської ради

Враховуючи те, що на сьогоднішній день міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило кредитний рейтинг України, це дає можливість переглянути зниження мережі до 6 відсотків.

Тетяна Цимбалюк також пояснила, яким чином розраховуються дані відсотки.

"Береться загальна сума кредиту, яка буде вибрана згідно траншу і того графіку, який ми вибираємо 4 мільйони євро. Ці 4 мільйони євро множаться на 7 відсотків і діляться на кількість днів у році і множаться на кількість днів користування кредиту".  

Тетяна Цимбалюк, заступник начальника фінансового управління Чернівецької міської ради

Схожі публікації