Упродовж 2017 року у морі загинули чи зникли без вісті понад 2 тисячі мігрантів – ООН

Потік біженців через Середземне море зменшився, але смертність серед них залишається високою

Про головне

Оксана Чорна

Потік біженців через Середземне море знизився завдяки зменшенню на 94% потоку мігрантів через Туреччину до Греції

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з питань біженців, передає ВВС.  

У той таки час потік із Північної Африки до Італії залишається на тому ж рівні, що й торік. Незважаючи на зменшення кількості мігрантів, смертність серед них залишається високою.

За оцінками, за півроку у морі загинули чи зникли без вісті 2 253 осіб, ще 40 загинули вже у Європі або ж поблизу європейських кордонів. Найбрутальніших знущань зазнають мігранти, що подорожують із Лівії.

"Ми не можемо дозволити ігнорувати знущання щодо яких немає жодних сумнівів тільки тому, що це не відбувається у нас на очах".

 Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН з питань біженців 

У звіті йдеться про те, що багато біженців, які намагаються потрапити до Італії з Лівії, до цього проходять складний шлях через пустелю, де часто зазнають знущань, зокрема, і сексуальних, катувань, а також викрадень з метою викупу. Один із 39 біженців до Італії гине в морі.

У звіті також йдеться про зростання кількості біженців до Іспанії. Від початку року туди потрапили 9,5 тисяч осіб. Тоді як у першій половині 2016 року до Іспанії прибули 4 936 біженців.

Мігранти також продовжують пересуватися Європою і наземними шляхами, хоча й менших масштабах. Часто вони порапляють в руки торговців людьми, їх б'ють, а інколи їх цькують поліцейськими собаками. Також є випадки пограбування і викрадення.

У звіті також ідеться про те, що ООН та партнерські організації і надалі отримують інформацію про протидію мігрантам, часто за підтримки з боку влади, у Болгарії, Хорватії, Греції, Румунії, Угорщині, Сербії, Македонії та Іспанії.

Джерело фото

Схожі публікації