На Вінниччині припинилися вибухи боєприпасів на складі

На складі боєприпасів немає відкритих осередків горіння та вибухів

Про головне

Яна Вичавка

На складі боєприпасів у Калинівці станом на 8:00 3 жовтня немає відкритих осередків горіння та вибухів

Про це повідомляє Громадське, з посиланням на ДНСН України.

Фахівці продовжують роботи з розмінування у Калинівці та навколишніх територіях у радіусі 10 кілометрів.

2 жовтня було відновлення навчання майже у всіх школах, окрім школи у Павлівці, яку планують відкрити 9 жовтня, а також у Медвідці, роботу якою планують відновити 20 жовтня.

Поки 22 учні цієї школи їздять на заняття у школу №5 у Вінниці на шкільному автобусі.

Увечері 26 вересня, близько 22:00, у місті Калинівці за 20 кілометрів від Вінниці сталися вибухи на складах із боєприпасами та зброєю. Вибухи почалися на складах 48 арсеналу військової частини А1119.

За попередніми даними, внаслідок вибухів поранено двоє людей. У місцевій ОДА повідомили, що від вибухів боєприпасів у селах постраждали близько 2000 будинків.

Секретар РНБО Олександр Турчинов звинуватив Муженка і заявив, що він має понести відповідальність за вибухи в Калинівці. Начальник Генштабу у свою чергу заявив, що звинуватити ЗСУ у ситуації, що склалася в Калинівці «не вдасться».

Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко вважає себе відповідальним за вибухи на складі боєприпасів у Калинівці Вінницької області, але разом з тим звертає увагу на проблеми зі зберіганням залишків радянської зброї на українських арсеналах.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу ZIK.

«Я вважаю себе відповідальним, так як це об’єкт Збройних сил, але я не хотів би, щоб усі ті проблеми і ті недоліки, які мали місце по організації органів забезпечення таких об’єктів у цілому… були покладені тільки на мене особисто і на моїх підлеглих по відповідній вертикалі управління і на тих військовослужбовців, які безпосередньо виконують завдання по своєму функціоналу, по захисту таких об’єктів, по обслуговуванню таких об’єктів і по виконанню відповідних завдань, які на них покладені». 

 Віктор Муженко, начальник Генерального штабу ЗСУ

Муженко наголосив, що був розроблений план щодо запобігання вибухам на складах боєприпасів після подій у Сватовому і Балаклії.

«Що стосується моєї вини, мабуть, я думаю у першу чергу не на стільки тверда позиція у плані вимагання відповідних процедурних моментів, відповідних видів забезпечення і вирішення тих проблем, які існували для того, щоб у якомога коротші терміни виконати ті заходи, які були сплановані у нас після подій у Сватовому, у Балаклії і які, на жаль, мали місце в Калинівці».

 Віктор Муженко, начальник Генерального штабу ЗСУ

Джерело фото

Схожі публікації