«Багатьох студентів вели на молебень, як на посвяту першокурсників», — голова студради НПУ (ФОТО)

Студенти НПУ ім. Драгоманова заявляють про те, що їх змусили піти на молебень замість лекцій

Про головне

Яна Вичавка

Адміністрація Національного педагогічного університету імені Драгоманова 29 вересня запросила студентів на молебень з нагоди Дня працівників освіти

Про це повідомляє Громадське. 

Однак студенти заявляють про те, що їх відправили на молебень до Володимирського собору УПЦ Київського патріархату замість пар.

За словами голови студентської ради НПУ Ірини Сокур, одразу ж після публікації запрошення на молебень студенти почали питати про те, чому відвідування є обов’язковим, чому їх знімають з пар і як з цим боротися.

«По суті, студентів знімають з пар, а якщо вони не хочуть туди іти, то в них буде пропуск. Тобто церква дорівнюватиме лекції… Окрім того, що студенти отримають «н-ку», в цих діалогах наголошувалося на тому, що вони будуть зобов’язані принести якусь довідку, бо інакше у них будуть проблеми». 

Ірина Сокур

Так, більшість студентів, за словами Ірини Сокур, заявляли про те, що їх знімають з однієї пари, але окремі групи студентів казали про те, що їх зняли з усіх пар.

«Чіткий меседж в тому, що це відбувалося на усіх факультетах. Найбільше це було розраховано саме на перші курси». 

Ірина Сокур

Крім того, за її словами, багатьох студентів дезінформували.

«Їх туди вели як на посвяту першокурсників. Тобто по суті у них навіть не було можливості сказати про те, що вони іншого віросповідання або їм це неприємно».

Ірина Сокур

Раніше у мережі з’явилося фото чотирьох хлопців, які стоять поблизу Володимирського собору з написами «Мене змусили сюди прийти замість пар».

«Під час молебню, на який вони були вимушені прийти замість пар, вони вирішили підготувати якусь мінімальну акцію протесту. Вони сфотографували один одного і скинули в один із наших пабліків. Ми це виклали для того, щоб показати, що деякі студенти навіть на самій акції проти цього виступали». 

Ірина Сокур

Що стосується пояснень адміністрації НПУ імені Драгоманова, то речниця вишу Тетяна Урись зазначила: 

«Я не можу стверджувати, що вони замість пар пішли на молебень».

Однак тепер у НПУ ім. Драгоманова заявляють про те, що офіційний коментар з’явиться на сайті пізніше.

Нагадаємо, у 31 статті закону України про освіту йдеться про те, що керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих релігійними організаціями (крім закладів освіти, визначених частиною другою цієї статті) чи політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

А відповідно до ст. 35 Конституції України, кожна людина має право на свободу віросповідання. Ця ж стаття зазначає, що «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви». 


Схожі публікації