"Прогресу в розслідуванні обставин смерті Шеремета немає", — ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні стурбована відсутністю прогресу в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета

Про головне

Яна Вичавка

Організація також висловила занепокоєння фактами висилки з України іноземних журналістів за антиукраїнську пропаганду і небезпекою для людей з проукраїнськими поглядами на окупованій частині Донбасу

Про це повідомляє Hromadske.

«Стурбованість викликає ослаблення захисту свободи вираження думки в ЗМІ. Минуло більше року після вбивства журналіста Павла Шеремета, але прогресу в розслідуванні обставин його смерті немає»,  

 — сказала на брифінгу в Києві глава моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, презентуючи 19-у доповідь ООН по ситуації з правами людини в Україні.

Вона підкреслила, що водночас іноземних журналісти все частіше висилають з України, «за ведення антиукраїнської пропаганди».

Фрейзер підкреслила, що на території Донбасу, що не контролюється Україною, громадяни, які відкрито висловлюють свої проукраїнські погляди, «продовжують піддаватися залякуванню і фізичній небезпеці».

За її словами, блогер, який пише про життя на неконтрольованій території Донецької області, незаконного утримується під вартою збройними групами «ДНР» з початку червня. 

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року у Києві в результаті вибуху авто, за кермом якого він перебував.

З самого моменту вбивства слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була створена спецгрупа із залученням ФБР.

Проте 8 лютого 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков провів прес-конференцію щодо перебігу розслідування вбивства Шеремета.

Таким чином, на сьогоднішній день слідство розглядає 5 версій скоєння вбивства журналіста.

10 травня журналісти презентували фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зокрема, у фільмі йдеться про те, що співробітник СБУ був біля дому Шеремета в ніч перед вбивством.

Джерело фото

Схожі публікації