Польські роботодавці побоюються, що через безвіз українці виїжджатимуть в іншу частину ЄС

Низька народжуваність та еміграція привели до гострого дефіциту робочої сили у Польщі

Про головне

Оксана Чорна

У Польщі український робітник може заробляти в 4-5 разів більше, ніж удома, збираючи овочі і фрукти, працюючи на будівництві 

Кількість українців у Польщі з початку війни на сході України в 2014 році значно зросла. Наразі немає точної цифри, але за попередніми оцінками, це число становить приблизно 1 мільйон осіб.

Про це повідомляє Тиждень.ua з посиланням на The Economist.

Видання зазначає, що більшість з них втекли не від війни, а через економічні наслідки: рецесія, яка тривала два роки, безробіття та падіння курсу валюти.

У Польщі український робітник може заробляти в 4-5 разів більше, ніж удома, збираючи овочі і фрукти, працюючи на будівництві. Місцеві компанії можуть реєструвати українців на шість місяців, але багато хто продовжує жити і працювати в Польщі незаконно.

Низька народжуваність та еміграція 2 мільйонів поляків привели до гострого дефіциту робочої сили в країні. Союз підприємців і роботодавців Польщі каже, що протягом наступних 30 років економіці знадобиться до 5 мільйонів працівників.

Як зазначає Катарзіна Сідло з Варшавського центру соціальних та економічних досліджень, лише українців недостатньо, щоб заповнити цю прогалину, але вони сильно допомагають в даний час.

Дані вказують, що в 2013 році в польському місті Каліш було всього 527 тимчасових іноземних робітників. Зараз їх кількість досягла 10 700 осіб. Більшість з них – українці.

Зараз фірми побоюються, що потік дешевої робочої сили може зменшитися. Безвізовий режим дає можливість українцям подорожувати в ЄС на 90 днів, і знайти там роботу. В офісах Work Service з'явилося багато відвідувачів, які просили допомогти знайти роботу далі, в країнах Західної Європи.

Польський уряд хоче спонукати українців залишитися в країні, надавши амністію тим, хто працює нелегально, зазначає видання.

Джерело фото

Схожі публікації