Уповноваженого ВР із прав людини обиратимуть відкритим голосуванням

В Україні набув чинності закон про Конституційний суд

Про головне

Оксана Чорна

У документі зазначено, що до складу КСУ входять 18 суддів і суддею Конституційного суду може бути громадянин України, який має "високі моральні якості, є юристом з визнаним рівнем компетентності" 

В Україні набув чинності закон про Конституційний суд, який визначає порядок звернення громадян до Конституційного суду, повноваження суддів та порядок обрання омбудсмена.

Про це йдеться в тексті закону, опублікованому на сайті Верховної Ради України, передає Громадське.

Зокрема, закон регламентує повноваження КСУ, серед яких – тлумачення Конституції України, визначення відповідності Конституції актів, міжнародних договорів; питань, які виносяться на референдум.

Окремим рядком прописано розгляд конституційних скарг.

Крім того, в документі зазначено, що до складу КСУ входять 18 суддів і суддею Конституційного суду може бути громадянин України, який має "високі моральні якості, є юристом з визнаним рівнем компетентності".

Членів Конституційного суду повинні обрати за результатами конкурсів президент України, Верховна Рада, З'їзд суддів України. У законі описується, яким чином відбувається відбір кандидатів і їх призначення.

В прикінцевих положеннях вносяться зміни в порядок обрання обмудсмена – замість таємного голосування Верховної Ради – відкрите голосування.

Нагадаємо, 13 липня парламент підтримав реформування Конституційного суду України. 31 липня Порошенко підписав закон про Конституційний суд. 

Джерело фото

Схожі публікації